O straight friendly magazinu Dečko

17. 04. 2013

decko-1_displayU Srbiji je 2001. godine počeo da izlazi prvi gej magazin Dečko, šaljivo označen kao straight friendly magazin. Prvi broj magazina je izašao u novembru 2001. i od tada, pa u naredne tri godine, do februara 2004. godine, izlazio je jednom mjesečno. Mogao se naći na kioscima širom Srbije. U jednom od brojeva urednik Atila Kovač je napisao: „Prvih dana nas je jedva bilo na trafikama zbog straha da se nešto loše ne desi ako i nas budu prodavali, a trebalo je više od jedne nedjelje da se stanje promijeni“.

Da je magazin bio čitan svjedoče i pisma čitatelja_ki koja su stizala svakog mjeseca u velikom broju, a neka od njih su bila i objavljivana. Magazin je pružao mnoštvo informacija iz svijeta kulture, politike, zdravlja, te života LGBT osoba u Srbiji, regiji i šire. Svaki broj je imao određenu temu koja je bila u fokusu. Tema prvog broja magazina bila je biseksualnost. Iako je deckomagazin prvenstveno bio označen kao gej magazin, u njemu su i ostale grupe iz LGBTQ zajednice mogle pronaći nešto za sebe. Na stranici www.gej.rs/decko možete pronaći i pročitati sve brojeve magazina Dečko.

Redakcija prtala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!