Fotogalerija: Obilježen IDAHOT u Banjaluci

16. 06. 2014

10269215_1495240170707803_6551514789513758689_oZa vikend je u Banjaluci u organizaciji Banjalučkog Udruženje Kvir Aktivista (B.U.K.A.) obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Događaj je primarno trebao da se održi 17. maja, međutim zbog poplava u velikom dijelu BiH, B.U.K.A. je odlučila da odgodi obilježavanje.

Bogat program IDAHOT-a je uključivao kreativne radionice izrade banera, projekcije filma, okruglog stola na temu transrodnosti i transeksualnosti, večeri poezije i izložbe više LGBT umjetnika i umjetnica.

“Željeli_e smo ukazati na potrebu LGBT zajednice za međusobnim uvezivanjem te promovisati svestranost i razne talente LGBT osoba”, saopštili su ih Udruženja.

Obilježavanju ovog događaja prisustvovali su Mary Ann Hennessy iz Ureda Vijeća Evrope u BiH, Andy Mcguffie iz Delegacije EU u BiH, Predrag Raosavljević ispred Institucije Ombudsmena za ljudska prava u BiH, Dragan Kesić i Marija Stavropoulos iz Ureda Američke Ambasade u Banjaluci, te Aleksandar Žolja ispred Komiteta protiv govora mržnje na internetu RS osnovanom od strane Ministarstva porodice omladine i sporta RS. Pomoćnica ministra za omladinu Branka Malešević je takođe dala svoju podršku IDAHOT Banjaluka i LGBT populaciji RS. Mary Ann Hennessey je istakla bitnost jačanja zajednice i promoviranja ljudskih prava LGBT osoba na svakodnevnom nivou, izvještava eTrafika.net.

IDAHOT Banja Luka 2014 je realizovan u saradnji sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Centrom za Mlade KVART i UNSA Geto.

Više od 80 osoba iz Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Mostara, Bijeljine, Brčkog, Doboja, Novog Grada i Beograda je uveličalo ovaj aktivistički i politički važan događaj, koji je za cilj imao povezivanje i jačanje LGBT osoba iz BiH.

Poruka ovogodišnjeg IDAHOT Banjaluka 2014 je da samo jačanjem i angažovanjem samih pripadnika i pripadnica LGBT zajednice može doći do značajnije promjene svijesti javnosti o LGBT populaciji, te da bez konkretnog rada na vidljivosti nije moguće očekivati drastične promjene.

Formalni dio programa završen je govorom predsjednika Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivsta Jasenka Suljetovića i otvaranjem izložbe više autora i autorica fotografija, grafika i plakata.

Nakon formalnog dijela, učesnici i učesnice su uživali u zabavi kojoj su prisustvovale tri DJ-ice i jedan DJ. Gošća iznenađenja bile su MC Sajssi (Tijana i Ivana Rašić) koje su na ovaj način dale podršku LGBT populaciji, izvještava eTrafika.net.

U međuvremenu je grupa aktivistkinja iz BiH Ii Srbije napravljena akcija podrške banjalučkom obilježavanju IDAHOT-a.

Fotografije možete pogledati u galeriji ispod.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!