Održana druga parada ponosa u Prištini

12. 10. 2018

Izvor: GayEcho

U Prištini je u srijedu, 10. oktobra, održana Parada ponosa u sklopu Nedjelje ponosa, kojoj je cilj podizanje svijesti i osnaživanje LGBTI osoba, kao i podizanje svijesti u društvu o različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima.

Tu manifestaciju je podržao i premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, koji je ocijenio da je seksualno opredjeljenje individualno pravo koje svako društvo treba da poštuje.

“Velika je sreća da kao mlada država imamo Ustav koji obezbjeđuje individualna prava za sve. LGBTI populacija i Nedjelja ponosa će imati institucionalnu podršku, kako bi bili slobodni i sigurni da predstave svoju orijentaciju”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Parada pod motom “U ime slobode” druga je koja se održava u Prištini. Nakon prve parade, LGBTI osobe su se suočile sa diskriminacijom, pa je ove godine njihov zahtjev sloboda i bezbjednost za tu zajednicu.

Paradi su prisustvovali ambasadori akreditovani na Kosovu, šefica kancelarije EU Natalija Apostolova, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti dok je iz Vlade Kosova došla samo ministarka za evropske integracije, Durata Hodža.

Parada ponosa je počela u 11.30 na Trgu Skenderbeg ispred Vlade i Skupštine Kosova, a završena na Trgu Zahir Pajaziti, preko puta Grand hotela Priština. Organizatori su bili nevladine organizacije koje štite prava LGBT zajednice, i koje zastupaju poštovanje ljudskih prava.

Prištinski mediji prenose da je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta pokazalo da se samo tri odsto ispitanika izjasnilo da bi prihvatilo činjenicu da im je dijete LGBT osoba, dok se 97 odsto izjasnilo da ne bi dopustili da u kući žive sa članom te zajednice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!