U Zagrebu povodom Međunarodnog Coming Out dana otvorena izložba fotografija sa istospolnih vjenčanja

13. 10. 2018

Izvor: Crol.hr

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana izlaska iz ormara (“Coming Out Day”) hrvatska udruga Dugine obitelji u Zagrebu je predstavila izložbu fotografija “Sva naša vjenčanja”.

Međunarodni Dan izlaska iz ormara obilježava se svakog 11. oktobra, i to od 1988. godine, s ciljem osvješćivanja o važnosti javnog istupa LGBTIQ* osoba i odavanja priznanja članovima LGBTIQ* zajednice. Izložba “Sva naša vjenčanja” po prvi put donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj.

Želimo pokazati da postojimo

Na izložbi će prvi put javno biti predstavljene privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životna partnerstva u Republici Hrvatskoj ili brak izvan nje.

“Fotografije s najvažnijeg dana u životu hrabrih parova bit će podijeljene s hrvatskom javnošću, kako bi pokazali da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice,” kazao je Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

“Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka, što je razumljivo. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. No izložbom povodom ovog važnog dana za LGBTIQ* zajednicu želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne želimo živjeti ‘u ormaru'”, poručuje.

Naše obitelji žive i plaćaju poreze u RH i žele jednakost

Dodaje kako nažalost, položaj LGBTIQ* osoba u hrvatskom društvu još uvijek nije u potpunosti ravnopravan. Ističe da znaju za slučajeve nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije s kojom se LGBTIQ* osobe susreću, a žele istaknuti kako primjećuju da se iz zakona koje aktualna Vlada predlaže i donosi po istom obrascu u posljednjih godinu dana isključuju životni partneri i partnerice. Upravo zbog toga je važno, smatraju, da i ovom izložbom pokažu da dugine obitelji postoje u Republici Hrvatskoj, da plaćaju poreze kao i svi ostali i da žele jednakost u svakodnevnom životu, u postupanju prema njima i u svim zakonima hrvatske države.

Podsjetimo, Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Otad je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.

Izložba “Sva naša vjenčanja” otvorena je u srijedu, 10. oktobra u Gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5 u Zagrebu), a bit će otvorena do 22. oktobra. Iz udruge Dugine obitelji poručuju kako planiraju proširenje izložbe u budućnosti, te izlaganje iste u drugim gradovima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!