Većina katolika i katolkinja želi da Crkva ublaži stav o LGBT temama

14. 10. 2018

Izvor: GayEcho
Foto: EPA/Allesandro Di Meo

Većina katolika i katolkinja želi da Crkva ublaži svoj stav o homoseksualnosti, pokazala je anketa YouGov sprovedena u državama s najviše katolika i katolkinja u svijetu.

Istraživanje je obuhvatilo ispitanike/ce iz Brazila, Meksika, Kolumbije, Filipina, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije.

Oko 59 posto ispitanika/ca složilo se da bi Katolička crkva trebala ponovo da razmotri svoje učenje o LGBT pitanjima, stoji u saopštenju konferencije u Rimu.

Rezultati ove ankete su poziv vodstvu Katoličke crkve i njenim članovima da promijene svoj pristup LGBT osobama, rekao je voditelj kampanje Tiernan Bradi.

Biskupi iz cijelog svijeta okupljaju se na sinodi od 3. do 28. oktobra u Vatikanu koja ima u fokusu mlade, uključujući i pitanja o tome kako se oni nose s homoseksualnim tendencijama. Bio bi veliki propust da se sinoda ne osvrne na štetu koja je učinjena djeci i mladim ljudima koji su dio LGBT populacije, rekao je Bradi.

U junu je sinoda prepoznala da gej, lezbijke, biseksualne i transeksualne (LGBT) mlade osobe žele da Katolička crkva bude otvorenija prema njihovim potrebama. Međutim, teško da će biskupi mijenjati ključna crkvena učenja koja prepoznaju samo heteroseksualne brakove i koja preporučuju čednost homoseksualcima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!