Održana treća info sesija – lezbejski identitet

draganaOdržana treća info sesija na temu Lezbejski identitet – položaj žena drugačije seksualne orijentacije

Sarajevski otvoreni centar i Internews su za novinarke i novinare organizovali treću info sesiju o LGBT temama. Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, kao i upoznavanje sa korektnom terminologijom, te postizanjem profesionalnog i etičkog izvještavanja. U toku osam sesija novinarke i novinari će imati priliku razgovarati sa gostima i gošćama kako iz regije tako i iz BiH koje_i se bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam. Prva info sesija je bila prosvijećena izvještavanju o LGBT temama i korektnoj terminologiji, a na drugoj se govorilo o Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije.

Na današnjoj, trećoj, info sesiji gošća iz Srbije bila je Dragana Todorović, članica Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava, teoretičarka seksualnosti, ekspertkinja za prava LGBT osoba i rodnu ravnopravnost. Razgovaralo se o ne/reprezentaciji lezbejskog identiteta u medijima, o položaju žena unutar same LGBT zajednice, o specifičnostima, problemima i iskustvima s kojima se lezbejeke susreću. Kroz novinarska pitanja na info sesiji su se dotakle i teme vezane za preklapanje lezbejskog identiteta sa nacionalnim interesima u ratnim dešavanjima u BiH, te gdje su granice tolerisanja seksualnosti.

Piše: Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!