Ograničeno finansiranje LGBTI organizacija u Evropi i srednjoj Aziji utječe na podršku LGBTI zajednicama

09. 02. 2019

Piše: Redakcija
Izvor: ILGA-Europe

Istraživanje koje je provedeno od strane ILGA-Europe i Global Philantropy Projecta otkriva da jedna od tri LGBTI organizacije u Evropi i centralnoj Aziji u 2017. godini nije imala nikakvo vanjsko finansiranje.

Izvještaj pokazuje da su strategije koje su, prema mišljenju aktivista i aktivistkinja najbitnije, jako loše finansirane. Ove strategije uključuju suprotstavljanje populističkim i desničarskim pokretima, kao i obezbjeđivanje podrške LGBTI zajednicama.
“U trenutnom društveno-političkom kontekstu, LGBTI osobe i aktivisti i aktivistkinje su često u ugroženoj poziciji zbog rastućeg populizma i ekstremizma. Ali LGBTI aktivisti i aktivistkinje koji/e se suprotstavljaju grupama i institucijama koje nastoje ograničiti njihova prava, zaštitu i jednake mogućnosti, rade na tome uz nedostatkak adekvatnih resursa”, izjavio je je programski direktor ILGA-Europe, Björn van Roozendaal.
Postaje sve jasnije da negativne reakcije i prijetnje civilnom društvu nisu više ograničene samo na područje istočne Evrope, nego se također dešavaju i širom zapadne Evrope.
Nedavni primjeri uključuju javne iskaze transfobije u pokušajima kršenja ljudskih prava trans osoba u Velikoj Britaniji, napad na LGBT centar u Barceloni od strane desničarskih ekstremista i deklaraciju konzervativnih kršćana u Holandiji protiv prava LGBTI osoba.

“Resursi i kapaciteti u regiji generalno nisu u skladu sa prisutnim izazovima, čime se povećava mogućnost da bismo uskoro mogli/e ostati bez podrške. Zbog toga postoji hitna potreba da vlade i drugi donatori povećaju svoju podršku i doprinesu da organizacije civilnog društva imaju pristup boljem finansiranju širom Evrope”, dodao je van Roozendaal.

 

Izvještaj također upućuje na nekoliko područja organiziranja koja bi mogla pomoći u borbi protiv ovih negativnih reakcija, uključujući pomoć LGBTI grupama koje rade sa marginaliziranim grupama unutar LGBTI zajednice, kao što su trans i intersex osobe, kao i LGBTi migranti/ce i izbjeglice.
Kompletan izvještaj dostupan je ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!