U Sarajevu otvoren sedmi Međunarodni festival queer filma Merlinka

08. 02. 2019

Piše: Redakcija
Foto: SOC

U prepunoj sali kina Meeting Point u Sarajevu je sinoć, 7. februara, otvoreno sedmo izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Festival će trajati do subote, 9. februara, i publici tokom tri dana ponuditi mnoštvo sadržaja. Festival su otvorili Emina Bošnjak, izvršna direktorica SOC-a, i zamjenik šefa EU Delegacije u BiH, Khaldoun Sinno. Pored filmova, bit će održane panel diskusije, svirke, partyji, kao i drag performans. Ovaj festival se posljednjih deset godina dešava u Beogradu, sa idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama, a prije sedam godina se počeo održavati i u Sarajevu, kao i u Tuzli.

“Sinoć smo po sedmi put pokazali/e da ovaj grad treba jedan ovakav festival, jer je na otvaranju bilo više od 200 ljudi. Raduje nas što je festival postao prepoznat u Sarajevu i što ga posjećuju svi/e građani i građanke”, rekla je Lejla Huremović, programska koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra. “Važno nam je naglasiti da osvajamo nove prostore jer se ove godine festival održava na dvije nove lokacije – u kinu Meeting Point i u klubu Monument. Svakako se želimo osvrnuti na tužnu činjenicu da se u našem gradu zatvaraju mjesta koja nude kulturne sadržaje. Art kino Kriterion bilo je mjesto koje je stajalo uz nas u najtežim trenucima i nesebično otvorio vrata svima, a, nažalost, odnedavno je zatvoreno. Strašno je da vlasti u Kantonu Sarajevo ne reaguju na ovu tužnu vijest”, dodala je Lejla.

Nakon otvaranja, prikazan je film Vita i Virdžinija (Irska/Velika Britanija, 2018.), čiju režiju potpisuje Chanya Button, a u pitanju je ekranizacija fascinantne i istinite priče o ljubavnoj vezi između britanskih spisateljica Vite Sackville-West i Virginie Woolf. Nakon filma gosti i gošće festivala uživali/e su uz koktel party “Grooving on Merlinka” i DJ-ane Sabien (BiH).

Drugi dan festivala starta u 17h u kinu Meeting Point, razgovorom sa bh. glumicom Snežanom Bogičević i glumcima Borisom Lerom i Albanom Ukajem o tome kako se oni pripremaju za LGBT uloge koje tumače, te kako pozorište i film pristupaju LGBT temama. Nakon razgovora bit će prikazan odlični slovenački dokumentarac Odrastanje koji govori o referendumu u Sloveniji i borbi za bračnu jednakost. Od 21h će u klubu Monument nastupiti hrvatski bend U pol 9 kod Sabe, a uslijedit će party uz DJ-ane Časna sestra.

Ostatak programa Merlinke pogledajte ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!