Večeras je otvaranje sedme Merlinke u Sarajevu!

07. 02. 2019

Piše: Redakcija
Foto: SOC

Večeras će u kinu Meeting Point u Sarajevu u 18h biti otvoren sedmi po redu Međunarodni festival queer filma Merlinka. Ovaj festival se već deset godina organizira u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave lezbejskom, gej, biseksualnom, trans, interspolnom i queer tematikom. Ovogodišnji festival će biti održan od 7. do 9. februara i ponovo donosi trodnevni program, ovaj put na novim lokacijama – kino Meeting Point i klub Monument.

Art kino Kriterion, kao jedno od važnih mjesta kulture ovog grada, nažalost je od ove godine zatvoreno, što pokazuje da kultura i kulturne institucije u ovom gradu, ali i državi, još uvijek vode bitku za prepoznavanje i opstanak. Zato je ovaj festival, koji sa sobom nosi snažnu poruku borbe za javni prostor, koji pripada svima, te borbe za ljudska prava, od iznimnog značaja za ovaj grad i državu. Festival se u ovih sedam godina susretao i još uvijek susreće sa velikim izazovima, kao što je bio homofobni i transfobni napad koji se dogodio 2014. godine. Ovakav festival zaslužuje ogromnu podršku, jer se kroz njega ogledaju otvorenost i tolerantnost društva u cjelini.

“Nama, kao organizatorima/cama festivala, je zaista jako važna podrška koju smo do sada dobijali od naših sugrađana/ki, te se nadam da će se ona i nastaviti. Ove godine smo dobili i presudu Ustavnog suda BiH, koja je potvrdila da su nadležne institucije odgovorne za napad koji se desio 2014. godine, jer nisu uspjele zaštititi učesnike/ce festivala, i za nas je to još jedna pobjeda. Prije svega, smatramo da smo pobijedili homofobiju onog trenutka kada nismo prekinuli festival, već ga u kontinuitetu nastavili organizirati svih ovih godina”, kazala nam je Lejla Huremović, koordinatorica programa iz Sarajevskog otvorenog centra koji organizira festival.

Ovogodišnji festivalski program donosi tri dugometražna filma (dva igrana i jedan dokumentarni), dvije diskusije, svirku, drag show i tri partija, a slogan se, kao i svake godine, tematski veže za program festivala.

Lejla Huremović

“Ovogodišnji slogan festivala je ‘Lezbejka sam, neka sam’. Imajući u vidu da većina ovogodišnjih filmova govori o lezbejskoj egzistenciji i problemima sa kojima se lezbejke suočavaju, a vodeći se i istraživanjima koja su rađena, a koja pokazuju da lezbejke često ostaju nevidljive i višestruko diskriminirane, odlučili/e smo se da pokušamo kroz ovogodišnji festival povećati vidljivost i skrenuti pažnju na probleme sa kojima se lezbejke suočavaju. Mediji često doprinose nevidiljivosti lezbejki u javnom diskursu, a kada govorimo o jeziku, najčešće koriste krovni termin LGBTI ili homoseksualci, čak i kada se govori o ženama koje vole žene”, rekla je Lejla.

U toku trajanja festivala, publika će moći prisustvovati razgovoru sa glumicom Snežanom Bogičević i glumcima Borisom Lerom i Albanom Ukajem, o tome kako se oni pripremaju za LGBTI uloge koje glume, te kako generalno pozorište i film predstavljaju LGBTI osobe. Pored ove diskusije, u subotu ćete moći prisustvovati prezentaciji zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji govori o lezbejskom aktivizmu na našim prostorima, te razgovoru o lezbejskom aktivizmu u BiH.

Večernji, malo opušteniji dio, donosi kvalitetne nastupe i odličnu zabavu. U petak u Meeting Pointu će publiku uz koktel zabavljati DJ-ane Sabien, u subotu u Monumentu možete pjevati i plesati uz odlični hrvatski bend U pol’ 9 kod Sabe, te nakon svirke plesati do jutra uz DJ-ane Časna sestra, a u subotu festival zatvara pet veličanstvenih drag kraljica i DJ Felix.

Vidimo se na festivalu… politički, aktivistički i solidarno!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!