Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa: Ponosni i ponosne smo na hrabrost svih LGBTIQ osoba

09. 10. 2019

Izvor i foto: Bh. povorka ponosa
Foto:

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa povodom mjesec dana od održavanja prve povorke objavio je tekst koji prenosimo u cijelosti.

***

Mjesec dana nakon održavanja prve Bh. povorke ponosa, pored divnih, ujedinjenih i solidarnih podržavatelja i podržavateljica kojima šaljemo veliko hvala, želimo kao Organizacioni odbor prepoznati i istaknuti hrabrost bosanskohercegovačke LGBTIQ zajednice – zajednice kojoj se negira postojanje, kojoj se pripisuje strah i sram, a koja je 8. septembra zauzela svoje mjesto u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, te poručila da je dosta nasilja i da je dosta nevidljivosti.

Povorka ponosa dokazala je svoju inkluzivnost i pokazala koliko je borba svih nas u BiH ista, ali je prvenstveno za cilj imala da svima nama, lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama pokaže da mi možemo i zaslužujemo više i bolje od ove države.

Za sve nas koji smo taj dan izašli i izašle, ali i za sve nas koji taj dan to nismo smjeli ili smjele, povorka ponosa je znak da naša borba, iako nije završena, više nije nevidljiva, te da naša prava više ne mogu biti ignorisana.

Povorkom ponosa nismo uspjeli/uspjele promijeniti sve živote na bolje, ali jesmo pokrenuli i pokrenule svakog od nas da ide ka toj promjeni. Stotine poruka koje smo dobili i dobile od naše zajednice nam govore da je energija koja je poslana sa povorke bila pokretač tih promjena. Neke osobe su se autovale svojim roditeljima, neke najboljim prijateljima i prijateljicama, neke osobe su sada aut na poslu. Neke su se suočile sa problemima, neke su dobile neočekivanu podršku. Neke osobe još dugo neće moći napraviti te korake ali im poručujemo da nisu same i da ćemo se kroz povorku i sva druga aktivistička djelovanja nastaviti boriti i za njih.

Kao Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa, ponosni i ponosne smo na istrajnost i hrabrost naše zajednice, ponosni i ponosne na sve lezbejke, gej muškarce, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe koje žive u BiH i koje se svakodnevno bore s predrasudama, preprekama i mržnjom, čineći ovo društvo boljim.

Hvala vam na vašoj hrabrosti koja nas je nadahnula da napravimo ovaj pionirski iskorak. Radujemo se predstojećim borbama i izazovima koji su pred nama, a koje ćemo iznijeti kao zajednica kojoj više nikada neće biti nametnut život u četiri zida.

Pogledajte fotogaleriju sa prve Bh. povorke ponosa.

Autori/autorice fotografija: Loreta Cuka, Martina Šalov, Imrana Kapetanović, Selver Faković i Marjolein Koster.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!