Parada ponosa u Beogradu 31. maja

23. 04. 2014
Foto: GayEcho
Foto: GayEcho

Nedjelja ponosa 2014. bit će održana od 19. do 31. maja u Savamali u Beogradu, a protestna šetnja će se organizovati posljednjeg dana ove manifestacije, od Slavije do Trga Republike, potvrdio je Goran Miletić, član organizacionog odbora Parade ponosa, a prenosi GayEcho.

On je pojasnio da intenzivnih kontakata s državnim organima do sada nije bilo zbog toga što najvažnije institucije nakon izbora nisu formirane.

“U praksi se pokazalo da su najvažniji kontakti u posljednjih mesec dana pred održavanje. Ove godine ih nije bilo zbog izbora, ali se očekuje inteziviranje pregovora nakon konstituisanja Vlade Srbije”, najavljuje on za Telegraf.rs.

Miletić ističe da iako je za Prajd zaduženo nekoliko republičkih ministarstava, presudnu riječ uvijek na kraju ima samo jedan čovjek. Ovog puta za održavanje Prajda pitat će se Aleksandar Vučić.

“U vrijeme Borisa Tadića on je odlučivao, a sad će to biti lider SNS-a i budući premijer, koji je i prošle godine dao zadnju riječ u vezi (ne)održavanja manifestacije. Očekujem da će sve biti uredu, kao i da će država pokazati odlučnost da sve protekne u najboljem redu”, ocjenjuje Miletić.

Boban Stojanović, jedan od organizatora Prajda, navodi da je ovogodišnja manifestacija u programskom dijelu odrađena prema potrebama LBGT zajednice.

“Ovogodišnji program će biti podijeljen u nekoliko cjelina: debatni, filmski i večernji. Nadamo se i koncertu jednog velikog benda, a u cijeloj manifestaciji će uzeti učešće mnogi domaći i inostrani umjetnici”, navodi Stojanović.

On napominje da će organizacija gej parade biti test za državu i njene institucije. “Svima su puna usta demokratije i ulaska u EU, ali malo ko od njih zaista to i želi”, kaže Stojanović.

Podsjetimo, od 2009. godine LGBT aktivisti nastoje da se u Beogradu održi Parada ponosa, a za to vrijeme je ona četiri puta bila zabranjena.

Prošle godine manifestacija je bila također zabranjena, ali je uprkos ovakvoj odluci državnog vrha ona održana u večernjim satima u centru Beograda, i u njoj je učestvovalo nekoliko stotina pripadnika LBGT populacije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!