VIDEO: Pogledajte spot podrške trans osobama u Srbiji – TRANSparentno

06. 03. 2017

Izvor: transserbia.org

Trans osobe i osobe koje se rodno ne određuju u Srbiji trpe konstantnu diskriminaciju. Mržnja i nasilje su skoro dnevna pojava, a opšta populacija u znatnom procentu odobrava nasilje i diskriminaciju nad svima koji su drugačiji, pa tako i nad trans osobama.

Mnoga pitanja koja za većinu građana/ki predstavljaju svakodnevnicu, od trans osoba zahtijevaju veliki napor i hrabrost: izlazak na ulicu, odlazak u školu ili na fakultet, traženje posla i sve druge situacije koje zahtijevaju pokazivanje ličnih dokumenata u kojima su ime i oznaka spola koji ne odgovaraju izgledu osobe.

Ovaj spot kreirao je Gayten-LGBT u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava i studije razvoja i ekipom saradnika/ca i trans osoba, u produkciji Crossroads Film & Video Production, a snimljen je kako bi se ukazalo na neophodnost usvajanja Zakona o rodnom identitetu u Srbiji.

Produkcijski tim čine rediteljka Marijana Đorđević, snimatelj Aleksandar Papajić i fotograf Igor Mađinca.

Projekat TRANSparentno je dio projekta “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu” koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava u Srbiji.

Pogledajte video!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!