Policija blokirala Paradu ponosa u Turskoj

03. 07. 2018

Izvor: GayEcho

Turska policija je jučer blokirala i suzavcem rastjerala više stotina okupljenih koji su prkosili zabrani održavanja Parade ponosa u Istanbulu.

Ovo je četvrta godina zaredom da vlasti Istanbula sprečavaju paradu kojom završava istanbulska nedjelja ponosa, prenijela je Hina.

Turski LGBT aktivisti okupili su se i šetali ulicama prkoseći zabrani, izvikujući slogane i mašući zastavama duginih boja. Pokušali su da prošetaju centralnom ulicom Istiklal nakon što su pročitali saopštenje.

Policija je ranije zatvorila taj dio grada i tamo postavila vodene topove i suzavcem potisnula okupljene. Učesnici protesta su pjevali „Nećemo se pokoriti, nećemo zaćutati, ne bojimo se“.

Organizatori su u saopštenju istakli da je guverner ponovo diskriminisao specifični dio društva. Aktivisti tvrde da je policija koristila gumene metke u rastjerivanju okupljenih. Organizacija Amnesty International istakla je da je mirno okupljanje i kretanje pravo garantovano domaćim i međunarodnim zakonom koje guverner Istanbula mora da poštuje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!