Portugal izglasao poštivanje prava trans i intersex osoba

15. 04. 2018

Piše: Redakcija
Izvor: ILGA-Europe
Foto: Getty Images

Portugalski parlament izglasao je usvajanje novog zakona koji će pružiti bolju zaštitu i osigurati prava na samoodređenje i tjelesni integritet transrodnih i intersex osoba.

“Portugal je danas napravio historijski korak – ovaj će zakon Portugal učiniti tek drugom zemljom u svijetu koja će zabraniti nepotrebne medicinske tretmane koji se provode nad intersex djecom”, rekla je Katrin Hugendubell, direktorica za zagovaranje ILGA-Europe.

Zakon su 13. aprila podržali/e članovi/ce parlamenta, nakon dvije godine rada na zagovaranju od strane LGBTI aktivista/kinja u Portugalu.

Kao rezultat, kada zakon stupi na snagu, osobe će moći legalno promijeniti rod kroz proceduru baziranu na samoodređenju. To znači da će zakon konačno priznati i poštovati to da trans osobe najbolje znaju ko su i kako da se identificiraju. Trans osobama neće više morati biti dijagnosticirana rodna disforija kako bi njihov rod bio zakonski priznat. Mladi ljudi od 16 godina pa naviše će imati pristup ovoj proceduri. Nepotrebne operacije na intersex djeci postat će nezakonite.

Portugal se pridružuje svojim evropskim susjedima (Malta, Norveška, Danska, Irska i Belgija) u modelu baziranom na samoodređenju. Iako je ohrabrujuće što broj zemalja koje se odlučuju za ovaj model raste, još uvijek ih je premalo, i potrebno je da više vlada iskaže volju da preuzme ovaj model, smatra ILGA-Europe.

Ipak, trenutni zakon ne pokriva nekoliko kritičnih pitanja. Mnogo rada treba biti uloženo kako bi se osiguralo da se zakon efektivno implementira – naprimjer, kroz vodiče o zdravstvenoj zaštiti i u obrazovanju – kako bi se na najbolji način zaštitila osnovna prava trans i intersex osoba i kako bi se adresirali problemi koje su LGBTI organizacije civilnog društva istakle tokom faze nacrta zakona.

Katrin Hugendubel kaže da je ILGA-Europe zadovoljna što je zakon baziran na samoodređenju usvojen i da će njegove provizije biti dostupne svakoj osobi iznad 16 godina starosti. “Također smo ohrabreni/e da su političari/ke (bez obzira na činjenicu da je predanost nekih partija jednakosti varirala tokom proteklih sedmica) na kraju glasali/e u korist poštovanja i zdravog razuma. Čestitamo Portugalu i radujemo se slavlju naših članova/ica i prijatelja/ica na IDAHOT Forumu 2018 koji se sljedećeg mjeseca dešava u Lisabonu.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!