Poziv na protestni marš: Nasilje nije normalno

28. 04. 2017

Izvor: SOC

Sarajevski otvoreni centar poziva građane i građanke na protestni skup “Nasilje nije normalno” koji će se održati u subotu, 13. maja, u Sarajevu.

Posljednjih godina sve više lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba trpi nasilje u porodici ili su bile izložene međuvršnjačkom nasilju. Roditelji, sestre, braća i ostali članovi/ce porodice su ove osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, te kontinuirano zlostavljali, prijetili im i napadali ih. Škole su također opasna mjesta za LGBTI osobe koje su izložene stalnim negativnim reakcijama svojih kolega/ica, uznemiravanju i nasilju. Veliki broj LGBTI osoba ucjenjivan je prisilnim autovanjem, porastao je nivo napada na javnim mjestima, kao i broj prijetnji i pozivanja na mržnju i nasilje prema LGBTI aktivistima/kinjama.

Tokom 2016. i početkom 2017. godine Sarajevski otvoreni centar zabilježio je preko 25 slučajeva krivičnih djela počinjenih iz mržnje motivisanih seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, a reakcije nadležnih institucija ili su izostale ili su bile neadekvatne.

Porodica i škola moraju biti primarno mjesto podrške i razumijevanja za sve svoje članove/ice, a ne mjesto njihove patnje.

“Mnogo je razloga da dođete na protestni marš i podržite svoje LGBTI sugrađane/ke. U atmosferi straha u kojoj svakodnevno žive LGBTI osobe, u kojoj je nasilje sveprisutno i društveno podržano, a nadležne institucije ne čine dovoljno da to isto nasilje sankcionišu i spriječe, od iznimne je važnosti podrška svih nas. Svih nas koji osuđujemo bilo kakvo nasilje i koji vjerujemo da takvom ponašanju nije mjestu u bh. društvu. Svi mi, strejt, gej, bi, cis, trans, pripadnici/e manjina ili većina, trebamo biti pokretači/ce promjena koje želimo!

Dovoljno dugo smo šutjeli/e na nepravdu, dovoljno dugo smo tolerisali/e nerad institucija; vrijeme je da ustanemo protiv mržnje i nasilja, ne dozvolimo da LGBTI osobe pate u tišini svoja četiri zida! Izađimo na ulicu i podignimo glas! Tražimo zaštitu svojih prava! Podržimo svoje LGBTI djecu, roditelje, sestre, braću, rodice, rođake, prijatelje/ice i sugrađana/ke!

Svaki napad, svako nasilje, svaka diskriminacija bilo koga od nas, usmjerena je protiv svih nas i prilika je da pokažemo koliko smo solidarni i solidarne.”

Okupljanje pred protestni marš će početi u 11:30 u subotu, 13. maja, polazak se očekuje u 12 h, a informacije o ruti marša i mjestu okupljanja će biti naknadno objavljene.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!