Poznate ličnosti u SAD-u potpisale pismo protiv diskriminacijskih anti-LGBTIQ zakona

18. 02. 2017

Izvor: Voxfeminae

Lady Gaga i Jennifer Lawrence pridružile su se grupi od 140 umjetnika i umjetnica potpisnika_ca pisma koje se protivi nekolicini nedavno donešenih anti-LGBTIQ zakona u Texasu.

Jedan od zakona koje je potpisala Trumpova administracija više neće dopuštati transrodnim učenicima i učenicama da koriste zahode koji se ne podudaraju s njihovim biološkim rodom.

Poznate ličnosti udružile su se u nadi da će onemogućiti donošenje netrpeljivih zakona na štetu LGBTIQ zajednice.

“Transrodne i rodno neutralne mlade osobe već su dovoljno izložene maltretiranju i zlostavljanju od strane svojih vršnjaka”, stoji u jednom dijelu pisma. “Možete li zamisliti poruku koju ovakvi zakoni šalju djeci – poruku da su takva djeca drugačija, da su takva djeca opasna? Transrodna i rodno neutralna djeca suočavaju se s neprihvaćanjem unutar svojih obitelji, a koje rezultira njihovim beskućništvom, mentalnim problemima i visokom stopom samoubojstava te nemogućnošću da se zaposle i pronađu stanove. Koliko ih se još može kažnjavati zbog toga što otvoreno i iskreno žive svoje živote?”

Pismo je objavljeno na koalicijskoj stranici koju sponzoriraju Equality Texas, GLAAD i The Ally Coalition.

Sjevernu Karolinu počeli su bojkotirati i mnogobrojni umjetnici, a otkazana su i sva NCAA prvenstva. Iako je nedavno istraživanje pokazalo kako će zbog ovog zakona Texas izgubiti milijarde dolara, državni tužitelj Ken Paxton ostaje uvjeren kako će ovaj zakon biti pozitivan za državu. Paxton tvrdi kako su roditelji ‘samo zabrinuti za sigurnost svoje djece’, pritom implicirajući da će omogućavanje transrodnim i rodno neutralnim osobama da koriste zahode koji se podudaraju s njihovim rodnim izražavanjem rezultirati ulaskom seksualnih predatora u ovo prostore, što je dokazano netočno.

Zbog ovog je zakona na nedavno održanoj dodjeli Grammy nagrada transrodna glumica Laverne Cox publiku zamolila da googla Gavina Grimma. Riječ je o tinejdžeru koji je tužio državu zbog činjenice da je u školi bio prisiljen koristiti zahod namijenjen medicinskim sestrama, čime ga se odvojilo od ostatka njegovih vršnjaka_inja. Zbog komplikacija na sudu, slučaj koji je započeo 2014. godine još uvijek nije priveden kraju, a Grimm je cijelo vrijeme bio prisiljen koristiti poseban zahod.

Trumpova administracija krenula je u žestoki napad na već stečena LGBTIQ prava, zbog čega je nedavno u Americi održan niz prosvjeda. Takva će politika utjecati na globalno stanje prava LGBTIQ zajednice, a njezinu opasnost prepoznale su razne organizacije i kampanje diljem svijeta.

Jedna od njih je i kampanja australske i novozelandske bankarske grupe ANZ koja je prošlog tjedna svojim videom izazvala snažne reakcije LGBTIQ zajednice te njezinih podržavatelja_ica. U videu naslovljenom ‘Hold tight’ (Drži se čvrsto) ANZ grupa je svim LGBTIQ osobama poručila kako se upravo sada, kada imaju osjećaj da su njihova prava najugroženija, moraju držati čvršće nego ikada.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!