Predstavljen program Queer Zagreb Sezone

16. 04. 2014
Queer Zagreb Sezona 2014 Foto: queerzagreb.org
Queer Zagreb Sezona 2014
Foto: queerzagreb.org

Piše: Jasmina Čaušević

Ovogodišnji program Queer Zagreb Sezone za april, maj, juni, juli i august 2014. godine, predstavljen je jučer, 15. aprila, na konferenciji za medije, na kojoj su govorili Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Sezone, Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica kolektiva VRUM, i Fabian Lettow iz njemačkog kainkollektiva.

Da podsjetimo, 2013. godine, nakon deset veoma uspješnih godina postojanja, Queer Zagreb Festival prestao je da postoji u svom prvobitnom obliku. Kada je 2003. godine pokrenut, Queer Zagreb Festival bio je usmjeren na promociju queer kulture i identiteta, i predstavljao je umjetnički vid dekon­strukcije heteronormativne teorije i prakse hrvatskog društva i čitave regije. Queer Zagreb je (bio) najveći queer festival u regiji, a programska obimnost i šarolikost ovog festivala ogledala se i u specifičnoj sprezi aktivizma i umjetnosti.

U intervjuu koji je prošle godine dao našem portalu, Zvonimir Dobrović je rekao: Queer Zagreb je tijekom deset godina dosegnuo po nekoj našoj procjeni svoj maksimum u formatu festivala u okvirima u kojima smo radili. Mi smo, naravno, mogli i još deset godina u istim gabaritima egzistirati, ali osobno mi to više nije bilo zanimljivo. Ovdje je možda dobro napomenuti da ti gabariti sigurno nisu bili mali u usporedbi s bilo kojom sličnom inicijativom u regiji. Queer Zagreb je u tom kontekstu zaista bio snažan, vrlo vidljiv i umjetnički prepoznat festival. No, željeli smo nakon deset godina drugačiji trag početi ostavljati u domaćem kontekstu, a za taj dublji rez u heteronormirano hrvatsko tkivo je bilo potrebno nadići festivalsku formu koja je ograničavala aktivnosti vremenski na sedam ili deset dana u godini. Stoga se transformacija u ‘sezonu’ činila logičnim korakom.”

Konferencija za novinare Foto: queerzagreb.org
Konferencija za novinare
Foto: queerzagreb.org

Najavljeni su predstojeći programi u sklopu novog programskog bloka Sezone, sa posebnim osvrtom na genderformance i sedmicu nizozemskog plesa. Genderformance je nova programska linija Sezone koja propituje pitanja roda u izvedbenim umjetnostima, a segment programa sa nizozemskim plesnim zvijezdama radi se u saradnji sa Tjednom suvremenog plesa. Saradnje obilježavaju i filmski program Sezone, u sklopu Festivala tolerancije, ali i Subversive film festivala.

Zvonimir je prošle godine najavio da intenziviraju izdavačku djelatnost, te da će, pored ostalog, objaviti i kompletnu Povijest seksualnosti, Michela Foucaulta, što su i ostavarili, te će se ove godine upriličiti rasprava o radu Michela Foucaulta i predstaviti izdavački pothvat udruge – prvo cjelokupno hrvatsko izdanje Povijesti seksualnosti.

S obzirom da je Queer Zagreb postao poznat i po svojim partijima kojima su se dizali standard queer clubbinga u Hrvatskoj, nastavila se ta praksa, te je, najavljujući party u programu Sezone koji će se održati sutra, 17. aprila, Zvonimir rekao: “Željka M. party se nastavlja na tradicionalni Queer program koji se oduvijek poigravao s pojavama u društvu koje zatiru slobodu. Bilo koja vrsta argumentacije koja se poziva na ograničavanje sloboda je dugoročno neodrživa te se nju ponekad treba i satirizirati, pogotovo ako je dijalog nemoguć. Naprosto je nemoguće racionalno raspravljati sa stranom koja ne koristi racionalne argumente.”

Program drugog dijela Queer Zagreb Sezone možete preuzeti ovdje (KATALOG).

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!