Malta slavi usvajanje Zakona o registriranom partnerstvu

15. 04. 2014
Foto: YouTube
Foto: YouTube

Malteški parlament u ponedjeljak kasno navečer usvojio je Zakon o registriranom partnerstvu kojim je gotovo u potpunosti pravno izjednačio istospolne s heteroseksualnim zajednicama, prenosi CroL. Malta je ovime postala 22. evropska zemlja koja zakonski uređuje odnose istospolnih parova i deseta koja im omogućuje zajedničko posvajanje djece.

Čestitke malteškoj vladi i LGBT pokretu stižu sa svih strana uz poruku da je ovo ogromna pobjeda za ljudska prava i pozitivan primjer koji bi trebale slijediti i ostale zemlje. Novi zakon donosi istospolnim parovima jednaka prava kao što heteroseksualnim parovima omogućuje brak, osim nazivlja.

“S veseljem pozdravljamo današnju povijesnu pobjedu na Malti, a posebno čestitamo političarima i LGBT aktivistima. Usvajanje ovog zakona rezultat je i primjer uspješne suradnje između donositelja odluka i civilnog društva”, izjavio je izvršni direktor ILGA-Europe Paulo Côrte-Real.

Uoči i za vrijeme izglasavanja zakona, ispred zgrade parlamenta u Valletti okupilo se na stotine istospolnih parova, pojedinaca_ki i podržavatelja_ki novog zakona koji su s nestrpljenjem čekali izlazak zastupnika_ca iz dvorane i dočekali ih gromoglasnim pljeskom i povicima “Joseph, Joseph” upućenima premijeru Josephu Muscatu.

Utrka još nije gotova

“Ovo je vrlo poseban dan. Konačno ćemo svi biti jednaki pred zakonom. To ne znači da se sad svi moramo vjenčati jer je brak velika odgovornost. Nadamo se da će sada javnost drugačije gledati na nas i prestati imati negativne stavove o našem odgoju djece. Nisu svi spremni za roditeljstvo i nemaju svi želju za posvajanjem, ali kao i svi drugi i mi trebamo imati ovo pravo”, izjavili su za Malta Independent David i Alex koji su zajedno 14 godina.

Iako je zakon usvojen, još je puno posla pred malteškim društvom. “Ovo je ogroman korak naprijed u postizanju jednakosti. Danas se osjećam kao da više pripadam ovom društvu. Međutim, ovo nije kraj utrke. Moramo još puno toga učiniti, na primjer u slučaju zakona o rodnom identitetu, u obrazovnom sustavu i kirurškim postupcima promjene spola”, poručio je Paul Caruana Turner iz organizacije “We Are”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!