Norveški gradonačelnici se suprotstavili homofobnoj odluci Crkve

14. 04. 2014
Fabian Stang, gradonačelnik Osla Foto: Wikimedia Commons
Fabian Stang, gradonačelnik Osla
Foto: Wikimedia Commons

Norveška crkva nije iznevjerila svoje kolege iz ostatka svijeta, te je natpolovičnom većinom glasova odlučila da neće podržati vjenčanja istospolnih parova u svojim prostorijama, prenosi CroL. Gradonačelnici norveških gradova odgovorili su im na jedinstven način.

U utorak su članovi Norveške crkve glasali s 51 glasom “za” i 64 glasa “protiv” održavanja vjenčanja istospolnih parova u crkvama, te naišli na neodobravanje politike i javnosti. U znak protesta na ovu odluku, gradonačelnici norveških gradova pozvali su sve svećenike koji imaju želju sklapati brakove istospolnih parova da to čine u gradskim vijećnicama, bez straha od posljedica ili osude, piše Pink News.

Prvi koji je pokrenuo ovu inicijativu bio je gradonačelnik Osla, Fabian Stang, koji je istog dana otvorio vrata Gradske vijećnice i pozvao svećenike da slobodno prakticiraju obred sklapanja istospolnih brakova. “Odlučili smo otvoriti vrata Vijećnice svećenicima koji žele blagosloviti gay osobe. Mislimo da je žalosno to što crkva ne želi otvoriti svoja vrata osobama koje se vole”, kazala je dogradonačelnica Osla, Libe Rieber-Mohn.

Muzičar i svećenik Carl Petter Opsahl kaže kako su mu se već javili istospolni parovi sa željom da ih on uvede u instituciju braka. “Svakako ću se odazvati ovom pozivu. Ovime pomažem i svećenicima u Oslu i gay parovima koji se žele vjenčati u kršćanskom obredu”, kazao je on. Osim Osla, inicijativi se pridružuju i gradonačelnici Tromsa, Boda i Sandnesa.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!