Predstavljena Queer Zagreb Sezona

17. 02. 2013

timthumbDanas, u petak 15. veljače u prostoru Francuske medijateke u Preradovićevoj 5 predstavljen je program Queer Zagreb Sezone s bogatim programom za razdoblje do kraja ožujka.

Nakon transformacije iz festivalskog formata, Queer Zagreb od ove godine svoje aktivnosti provodi cijele godine pod nazivom Queer Zagreb Sezona, a programi se odvijaju u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Danas je predstavljen prvi kvartal programa sezone, dok će sljedeće objave programa biti u travnju i rujnu.

„Sezona se programski nastavlja na dugogodišnje festivalsko iskustvo, odnosno na preispitivanje umjetničkog, teorijskog i aktivističkog queer prostora nadilazeći klasična čitanja kroz uobičajenu rodnu i feminističku prizmu.“ – pojasnio je novi koncept, koji uz postojeće programe koji će ovakvom formom biti dodatno osnaženi i razvijani, uključuje i nove programske linije: „Sezona će tijekom godine imati redovita međunarodna gostovanja, ali i vlastite produkcije, nastavljamo s filmskim i izdavačkim programima, a novost je da smo pokrenuli program umjetničkih istrazivačkih rezidencija te seriju predavanja s umjetnicima, teoretičarima i aktivistima.“

Sutra: Druženje s umjetnikom uz delicije!

Prvo naredno događanje na rasporedu je već sutra, također u prostoru Francuske medijateke – razgovor s mladim umjetnikom iz Kolumbije, Carlosom Franklinom, koji će biti na dvotjednoj umjetničkoj rezidenciji u Hrvatskoj. Sutra će posjetitelji imati priliku vidjeti prezentaciju njegovog rada koji se temelji na videu, zvuku i crtežu, a dio razgovora naslovljenog “Transgresija u tranziciji” će biti usmjeren i na povlačenje paralele s ostalim kolumbijskim umjetnicima.

Nakon druženja, na rasporedu je degustacija pravih delicija: na meniju za publiku su crni sushi (radi se od crne riže, mladog luka, dimljenog lososa i wasabija), kanapei s dimljenom pastrvom, kiselim kupusom i pečenom crvenom paprikom, mini ražnjići s crnim maslinama, krastavcima, kruhom u ljutoj paprici i maslinovim uljem, slanim inćunima – te uza sve to i krema od crne leće sa đumbirom u začinskim travama!

„Umjetnicima na rezidenciji želimo otvoriti vrata bez nametanja obaveza“ – napomenuo je Dobrović: „Cilj istraživačke rezidencije nije završni rad ili njegovo javno predstavljanje u obliku predstave ili izložbe, već želimo umjetnicima ponuditi upravo prostor, mentalni i fizički, za istraživanje. U suradnji s Korean Arts Councilom dogovorili smo i razmjenu rezidencijalnih programa, pa će tako hrvatski umjetnici redovito ići u Koreju, a korejski u Hrvatsku.“

U Queeru – uvijek užurbano prema dalje!

Svaki kvartal Sezone imat će i nekoliko naglašenih programa, a danas su najavljene izvedbe Cédric Andrieux u koreografiji Jeromea Bela i Querelle s Anom Karić u režiji Ivice Buljana.

Kao posebno atraktivnu točku prvog kvartala izdvojena je izvedba Queeru uvijek dragog gosta, jednog od najcjenjenijih europskih koreografa, Jérômea Bela. Zagrebačka publika još uvijek se sjeća nazaboravne izvedbe Pichet Klunchun and myself, s festivala 2007., a festivalu se vratio i 2010., te sada i Sezoni. Predstava, dio serije Belovih djela posvećenih životnim i umjetničkim pričama plesača, biografski prati život Cédrica Andrieux, iznimno vještog plesača koji je dio svoje karijere bio i član plesne skupine legende suvremenog plesa Mercea Cunninghama. Intimnost i toplina ove izvedbe neće razočarati publiku koja od ovog renomiranog koreografa može opravdano očekivati predstavu koja će im ostati u sjećanju, a koju predstavljamo 8. ožujka u prostoru ZKM-a, a prvi kontingent karata se u pretprodaji može naći već od danas na blagajni kazališta.

Najavljena je i izvedba djela Jeana Geneta – Querelle, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Ane Karić, čija je realizacija između ostaloga potaknuta i nedavnim razvojima po pitanju zdravstvenog odgoja i gostovanja Judith Reisman, koji su ‘vratili javni diskurs nekoliko godina unazad’, te je uočena potreba za postavljanjem ove drame o nemogućnosti fiksiranja identiteta te tragičnosti žrtvovanja jednog identiteta na štetu drugog, rekao je Dobrović, kao i to da je ZKM važan partner za Queer sezonu.

Filmski program Queer MoMenti odvijat će se svaki mjesec u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a najavljena je i suradnja s nadolazećim Subversive film festivalom u okviru kojeg će Queer Zagreb imati poseban filmski program. Partnerstva su, naglasili su organizatori, jedna od bitnih načela provođenja aktivnosti udruge Domino – te se i Sezona odvija u suradnji s nizom organizacija – Drugo more u Rijeci te Centar za pokret u Splitu su lokalna podrška sezoni, a od zagrebačkih partnera su program suradnje predstavili i Ina Pouant, te Frederic Frapaise ispred Francuskog instituta u Zagrebu, koji su naglasili višegodišnju uspješnu suradnju s udrugom Domino te ulogu Queer Zagreba u kontinuiranom predstavljanju francuskih umjetnika u Hrvatskoj.

Više o programu saznajte u katalogu na linku OVDJE

Piše: Karla Horvat Crnogaj

Preuzeto sa portala Queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!