Prva osoba iz Crne Gore mijenja spol

05. 01. 2015

fTswOFPo_operacijaPočetkom godine prvi put jedna osoba iz Crne Gore promijenit će spol, a troškove hirurškog zahvata snosit će država, kazao je predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro, Danijel Kalezić.

On je rekao da je Queer Montenegro prošle godine radio na poštovanju i primjeni ljudskih prava i trans* osoba i u tom smislu je, kako je ocijenio, urađen veliki posao.

“Uspjeli smo da, uprkos što pravilnici još nisu postojali, a koristeći druge dijelove zakona, dođemo do toga da jedna osoba uđe u medicinsku proceduru tranzicije. Toj osobi bit će omogućena promjena spola o trošku države, što je prvi put da neko iz Crne Gore to uradi, odnosno iskoristi svoje pravo na to”, rekao je Kalezić Agenciji Mina.

On je kazao da je ta osoba već komunicirala sa ljekarima, u skladu sa predviđenom procedurom. “U saradnji sa Fondom za zdravstvo, uspjeli smo da dobije zeleno svjetlo, i da se odobri da početkom ove godine ide na kliniku na kojoj se vrši operacija promjene spola”, kazao je Kalezić.

On je objasnio da je na početku procesa za promjenu spola bila zainteresovana jedna osoba, a da ih je sada više.

Kalezić je rekao da se to poklopilo sa usvajanjem Pravilnika o medicinskim razlozima za promjenu spola, ali da je veći dio posla urađen i prije usvajanja tog dokumenta, kojim je procedura olakšana.

To, kako je objasnio, nije ekskluzivno pravo samo jedne osobe, već način na koji sistem funkcioniše. “Promjena spola je zdravstvena usluga kao bilo koja druga.”

On je objasnio da u okviru Queer Montenegro funkcioniše grupa samopodrške trans* osobama, čije je djelovanje značajno za cjelokupan period tranzicije osoba koje mijenjaju spol.

Kalezić je rekao da je Queer Montenegro, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, pripremio priručnik za trans* osobe, kao i njihove porodice i prijatelje, koji će biti objavljen u januaru.

On je, komentarišući prethodnu godinu, ocijenio da je u državi napravljen korak naprijed po pitanju poštovanja i primjene prava LGBT populacije.

Kalezić je podsjetio na održavanje Festivala kvir umjetnosti Merlinka, kao i održavanje druge Parade ponosa u Podgorici. On je ukazao na značaj činjenice da je Parada prošla bez incidenata.

“To je samo po sebi jedan veliki napredak – od prajda sa nasiljem prije samo godinu dana do prajda bez ikakvih incidenata. Nije mi poznato da je bilo koja država u regionu napravila takav napredak”, objasnio je Kalezić.

Prema njegovim riječima, ambijent u kom je protekla posljednja Parada ponosa je rezultat velikog rada sa policijom i tužilaštvom, ali i, kako je naveo, svojevrsne medijske kampanje koju su vodili Queer i Montenegro prajd.

“Radili smo na osvješćivanju ljudi, da shvate da mi nismo prijetnja i da nismo opasnost, već da samo želimo da se zalažemo za svoja prava”, rekao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, i crnogorsko društvo je pokazalo da je nivo tolerancije malo porastao, “iako ne možemo govoriti da je došlo do totalnog prihvatanja, ili da LGBT osobe u Crnoj Gori mogu da budu to što jesu apsolutno slobodno u svakom trenutku i na svakom mjestu”.

“Ne možemo, daleko smo od toga i dalje, ali osvajamo korak po korak tu slobodu”, rekao je Kalezić, dodajući da je to put koji se mora proći.

On je naglasio da je veliki zadatak Queer Montenegro, ali i ostalih, da tokom ove godine osiguraju bezbjedost LGBT osoba u svakodnevnom životu, kao i da se u Crnoj Gori istraže i procesuiraju slučajevi napada.

Kalezić je kazao da je izvjesno da će parada u Podgorici biti održana i ove godine, najavljujući je za oktobar.

“Pripreme za sljedeći prajd su već počele, počele su dan nakon što je prethodni završen”, rekao je on.

Kalezić je naveo da će ovogodišnji prajd biti drugačiji od prethodnog.

On je najavio da će i ove godine biti organizovan Filmski festival Merlinka, ali i da planiraju organizaciju Queer festivala, koji je, kako je objasnio, širi od filmskog i uključuje više vrsta umjetnosti. “Nastavićemo da širimo kulturnu priču koju smo započeli.”

Izvor: Radio televizija Crne Gore

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!