Rainbow Rebellion: Neće biti prajda na mrtvoj planeti

15. 10. 2019

Izvor: Pink News
Foto: XR Rainbow Rebellion/ Facebook
Priredila: Redakcija

Rainbow Rebellion, LGBT+ ogranak protestnog pokreta Extinction Rebellion, pokušava ukazati na to da će tokom ekološke krize prve biti pogođene marginalizirane zajednice.

Pokret Extinction Rebellion organizirao je dvije sedmice međunarodnih aktivnosti, koje su počele 7. oktobra, u zemljama širom svijeta, pozivajući vlade da odmah poduzmu aktivnosti koje će se ticati klimatskih promjena.

Glasnogovornik grupe Rainbow Rebellion je 9. oktobra održao govor na Parliament Squareu u Londonu tokom protesta. Između ostalog, rekao je: “Mi smo raznolika mreža ljudi koji dolaze iz svih oblasti života, ujedinjeni u vjerovanju da klimatska i ekološka kriza ne znače samo krizu planete, krizu migranata/ica, nego i krizu za LGBT+ zajednicu. Neće biti prajda u ekocidu. LGBT+ osobe, pogotovo migranti/ce, osobe sa invaliditetom, transrodne osobe i osobe drugih rasa, suočavaju se sa katastrofom na više frontova.” U ovom govoru je također skrenuta pažnja i na to da je beskućništvo također u porastu – 24% mladih beskućnika/ca se identificiraju kao LGBT+ osobe.

“Dok se klimatska i ekološka kriza pogoršavaju, manjinske i marginalizirane grupe će biti pogođene prve. Odbijamo dozvoliti da se to desi. Ovdje smo kao dio velike akcije Extinction Rebelliona. Queer zajednicu čine iskusni demonstranti i demonstrantice. Borili smo se i borile smo se za naš opstanak i prije, i ponovo ćemo to napraviti… Ovo je svačija borba”, rekao je glasnogovornik.

Jedan istospolni lezbijski par se 8. oktobra vjenčao na Westminster Bridgeu u Londonu kada su demonstranti Extinction Rebelliona blokirali saobraćaj u gradu. Extinction Rebellion je na Twitteru objavio: “Extenction Rebellion dobio je svoj prvi brak. U ljubavi, i u bijesu, one stoje na Westminster Bridgeu kako bi se vjenčale. Bunimo se za našu budućnost. One se bune za vašu. Ohrabrujemo jedni druge.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!