Rezultati nove studije: Četvrtina LGBT+ osoba je maltretiranje na poslu

21. 09. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor: PinkNews

Četvrtina LGBT+ osoba širom svijeta iskusila je zlostavljanje na radnom mjestu, rezultat je nove studije o inkluziji.

Indeks inkluzije Kantar pitao je 18.000 osoba u 14 zemalja i 24 radnih industrija o jednakosti, različitosti i inkluziji u poslu.

Rezultati studije su da više od pola LGBT+ osoba pati od “stalno visokog stresa, anksioznosti i mentalnih problema” na poslu.

Od ovih osoba, 59% reklo je da su njihove kompanije svjesne njihovih problema sa mentalnim zdravljem, ali 38% je reklo da im poslodavac ne pruža nikakvu podršku.

Proučavajući šta je uzrokovalo probleme s mentalnim zdravljem koji su vezani za posao, studija donosi informaciju da se 40% LGBT+ osoba na poslu ili u društvenim aktivnostima vezanim za posao osjeća izostavljeno.

U posljednjih godinu dana, trećina (31%) kaže da su se osjećali neugodno na poslu, a četvrtina (24%) kaže da su na poslu iskusili maltretiranje.

Anksioznost vezana za posao se najčešće prisutna kod osoba sa nebinarnim rodnim identitetom (40%), ali i kod 35% žena i 37% muškaraca.

Direktor Indeksa inkluzije Kantar, Mandy Rico, rekao je: “Ako ste zaista ozbiljni u vezi inkluzije i različitosti u vašem poslovanju, morate to i izmjeriti. Različitost je činjenica, dok je inkluzija djelovanje, a do sada je bilo mnogo teže mjeriti inkluziju. Rezultati studije ilustriraju da je potrebno napraviti još toga kako bi radna mjesta bila inkluzivnija, različitija i pružala više jednakosti, pogotovo po pitanju maltretiranja koje ostaje visoko prisutno širom svijeta.”

Advokati firme Simpson Millar prethodno su za PinkNews izjavili da maltretiranje LGBT+ osoba na radnom mjestu može da se kvalificira kao maltretiranje na osnovu seksualne orijentacije. Oni preporučuju držanje evidencije o bilo kakvim uvredljivim ili ponižavajućim komentarima, skupa sa datumima i imenima svih svjedoka/inja koji/e su ove komenari čuli, kao pomoć za prisjećanje maltretiranja pri prijavljivanju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!