Roland Emmerich: ‘Bilo mi je lako biti gej u Hoolywoodu’

22. 09. 2015

roland_emmerichIzvor: Crol.hr

Promovirajući na filmskom festivalu u Torontu LGBT dramu Stonewall poznati redatelj Roland Emmerich govorio je o tome kako u Hollywoodu nikad nije imao problema zbog toga što je gej, te se još jednom osvrnuo na kritike koje prate njegov novi film.

Redatelj Roland Emmerich, najpoznatiji po akcijskim i filmovima katastrofe poput Dan poslije sutra i Dan nezavisnosti, u Kanadi je na tamošnjem filmskom festivalu u Torontu promovirao svoj novi film Stonewall o povijesnoj pobuni iz 1969. koja se smatra početkom pokreta za LGBT prava. To je njegov prvi film koji je u središte stavio gej problematiku, što mu je i bila namjera.

“Bilo mi je lako biti gej u Hollywoodu. Nikad tome nisam pridavao veliku važnost, jednostavno nisam to nikada skrivao, ali ni posebno isticao, jer nisam želio biti etiketiran kao ‘gej redatelj’. Htio sam raditi različite filmove”, kaže Emmerich za Guardian.

Prvi trailer za Stonewall bio je popraćen kritikama i tvrdnjama kako je film fokusiran uglavnom na iskustva bijelih muškaraca na štetu svih drugih učesnika, zbog čega su LGBT aktivisti organizirali online peticije i pozivali na bojkot filma uz poruku: “Nemojte podržati film koji briše našu povijest. Ne gledajte Stonewall“. Emmericha su optužili kako je umanjio značaj crnih i Latino trans* prosvjednica Sylvie Rivera i Marshe P. Johnson, koje su nakon pobune postale istaknute LGBT aktivistkinje.

Emmerich je optužbe opisao kao “čudne”.

“Prijatelj koji je radio na filmu Philadelphia mi je rekao kako im je gej publika priredila svakakva s*anja i kad je počela čitava ta strka oko mog trailera, on mi je poslao neke od izjava koje su u to vrijeme kružile o filmu Philadelphia kako bi mi pokazao da to nije ništa novo.”

Usporedio je LGBT zajednicu s “američkom demokratskom strankom” rekavši kako “svatko ima neku svoju agendu i svatko želi imati svoje mišljenje”.

Pogledajte trailer filma Stonewall!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!