SAD: Historijske pobjede manjina na guvernerskim i lokalnim izborima

12. 11. 2017
Andrea Jenkins

Izvor: GayEcho

Dok je najveći dio pažnje fokusiran na američke demokratske kandidate koji su pobijedili aktuelne republikance u dvije značajne guvernerske trke, zabilježene su također sveobuhvatne pobjede demokrata iz redova manjinskih i LGBT kandidata/kinja širom SAD-a.

Dok su demokrate pobijedile u guvernerskim trkama u Virginiji i New Jerseyu, takozvanim “prelomnim” državama koje često presuđuju ishod opštih izbora, ovaj izborni dan je bio historijski za izvjesni broj manjinskih i LGBT kandidata na državnim i lokalnim nivoima.

U gradu Minneapolisu u Minnesoti, Andrea Jenkins je postala prva otvoreno transrodna Afroamerikanka izabrana na politički položaj u Sjedinjenim Državama. Jenkins, koja je prethodno bila politička pomoćnica potpredsjednika savjeta, osvojila je 70 posto glasova i pobjedu za položaj u Gradskom savjetu Minneapolisa.

Danica Roem je postala prva otvoreno transrodna žena izabrana na položaj u državnom zakonodavnom tijelu, porazivši delegata iz Virginije Roberta Marshalla, koji je sebe zvao “glavnokomandujućim homofobičarem” u toj državi, odbio da vodi debatu sa Roem i govorio o njoj koristeći zamjenice muškog roda.

“Diskriminacija je diskvalifikujući faktor”, rekla je Roem svojim podržavateljima/icama u utorak uvečer, neposredno prije nego što je zvanično proglašena pobjednicom.

Danica Roem

Nakon dva mandata u gradskom vijeću Hobokena, Ravinder Bhalla je postao prvi gradonačelnik iz redova Sikha u državi New Jersey, što je podstaklo ogromni entuzijazam među, kako se procjenjuje, 200.000 Sikha koji žive u SAD-u.

Bhalla je porazio pet drugih kandidata u toj trci koja je postala predmet podjela pošto su se pojavili leci sa njegovom slikom na kojoj nosi turban i tekstom: “Ne dozvolite da terorizam zavlada u našem gradu.”

Također u New Jerseyu, Sheila Oliver je postala prva Afroamerikanka zamjenica guvernera, koja je na biračkom listiću bila partner izabranog guvernera Phila Murphyja, koji je s velikom razlikom u glasovima porazio svoju republikansku protivnicu i dosadašnju zamjenicu guvernera Kim Guadagno.

Oliver se pridružila Justinu Fairfaxu iz Virginije kao dvoje jedinih Afroamerikanaca na položajima zamjenika guvernera.

I u Seattleu, u državi Washington, odigrale su se dvije prvi put zabilježene pobjede. Jenny Durkan je izabrana za prvu lezbejku gradonačelnicu, dok su birači također izabrali Zacharyja DeWolfa za prvog otvoreno gej člana školskog upravnog odbora u tom gradu. DeWolf je rekao da poslije ove pobjede želi da postigne da se LGBT učenici/e u gradu osjećaju prihvaćenim i bezbjednim.

Pripadnici manjina su također osvojili pobjede u trkama za gradonačelnike u tri grada.

Michelle Kaufusi je izabrana za gradonačelnicu mjesta Provo u državi Utah, što je prvi put da je žena osvojila taj položaj u 160 godina staroj historiji tog grada.

Vi Lyles je postala prva Afroamerikanka izabrana za gradonačelnicu grada Charlotte u Severnoj Karolini, dok je u St. Paulu u Minnesoti Melvin Carter Treći izabran za prvog Afroamerikanca gradonačelnika osvojiviši preko 50 posto glasova.

U Virginiji Kathy Tran je postala prva Amerikanka azijskog porekla izabrana za delegata predstavničkog doma, dok su Eliza Guzman i Hala Ayala prve Amerikanke latinoameričkog porijekla koje su osvojile mjesta u zakonodavnom tijelu Virginije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!