Scenaristi filma Brokeback Mountain snimili film o tragičnoj priči gej tinejdžera

10. 09. 2020
Scenaristi poznatog filma Brokeback Mountain snimili su film o ocu koji se miri sa samoubistvom svog mladog gej sina.
Izvor: PinkNews

Larry McMurtry i Diana Ossana, koji su kratku priču Annie Proulx transformirali u klasik nagrađen Oskarom, a u kojem glume Heath Ledger i Jake Gyllenhaal, vratili su se zajedničkim snagama filmovima LGBT+ tematike s novom dramom.

U filmu koji se temelji na teškoj istinitoj priči Mark Wahlberg igra ulogu oca Joe Bella, koji putuje Sjedinjenim Državama kako bi podigao svijest o nasilju koje je prethodilo samoubistvu njegovog 15-godišnjeg sina Jadina, kojeg glumi Reid Miller.

Radnja filma Good Joe Bell prebacivat će se između turneje po SAD-u i scena prošlosti koje prikazuju brutalnu homofobiju koju je Jadin doživio u školi.

Ossana je objasnila za Hollywood Reporter da je ona ta koja je uvjerila McMurtryja da preuzme projekt, kao i kod Brokeback Mountain prije više od 15 godina.

„Larryju je u početku bilo teško, prije nego što smo počeli pisati. Nije bio nikako zadovoljan s Joeom. Razgovarala sam s njim o tome kakvo je moralo biti Joeovo psihološko stanje, ali Joe je mnogo volio svoju djecu i rekla sam Larryju da ga tako moramo prikazati”, kazala je scenaristkinja.

Pravi Joe Bell poginuo je u saobraćajnoj nesreći u oktobru 2013. godine, osam mjeseci nakon smrti njegovog sina, ali njegova udovica i Jadinovi prijatelji bili su uključeni u projekat.

„Došli smo do zaključka da je Joe vrlo složen čovjek”, dodala je Osana.

Još nije poznato kada će Good Joe Bell stići u kina

Film, čije je snimanje završeno prije pandemije, trebo bi debitirati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, ali kao i za veći dio kinematografije, nejasno je kada će i kako biti distribuiran zbog COVID-19.

Redatelj Reinaldo Marcus Green rekao je za THR: „Otvoren sam za sve načine objavljivanja filma. Nadam se da ćemo uspjeti ove godine, s obzirom na sve okolnosti i izbore.”

U scenariju filma navodi se: „Joe (Wahlberg) je mogao biti trajno slomljen tugom, ali umjesto toga on kreće u misiju. Putovat će Amerikom, razgovarajući sa školama, zajednicama, svima koji budu željeli slušati o opasnostima nasilja.

Izvor: PinkNews

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!