Srbija: Trans* osobe nasilje najviše trpe u zatvorima

09. 03. 2016

zatvor2016-02Izvor i foto: GayEcho

Odbačenost od porodice, nemogućnost školovanja, diskriminacija na radnom mjestu, izloženost stalnim prijetnjama nasiljem, dovodi trans* osobe u povišen rizik od sukoba sa zakonom, hapšenja i konačno zatvorskih kazni, ističu za Danas u nevladinoj organizaciji Gayten-LGBT.

Kako nam je objašnjeno, neke od njih su uhapšene i procesuirane samo zato što su trans* osobe, i to kao rezultat predrasuda pojedinih policajaca da se sve trans* osobe bave nezakonitim aktivnostima. Upravo zbog vrlo prisutne diskriminacije prilikom zapošljavanja i na radnom mjestu, neke trans* osobe odlučuju da se bave seksualnim radom kako bi preživjele. U Srbiji seksualni rad predstavlja prekršajno djelo za koje se izriče kazna do 30 dana zatvora.

Prema podacima organizacije Sloboda prava, 70 odsto ispitanih seksualnih radnica prijavilo je fizičko nasilje, a jedna je protivzakonito uhapšena i zadržana preko noći u pritvoru. U 60 odsto slučajeva počinioci fizičkog nasilja prema seksualnim radnicama su pripadnici policijskih snaga i to može biti razlog zbog kojeg one odbijaju da incidente prijave nadležnim organima.

– Trans* osobe su diskriminisane u mnogim sferama društva, ali do najintenzivnije diskriminacije i nasilja dolazi u zatvorima. Činjenica je da se trans* osobe, češće od drugih osuđenika, suočavaju sa povišenim nivoom nasilja i ugroženosti kada su u zatvoru, jer doživljavaju često maltretiranje i razne opasnosti u cijelom sistemu. Sve vrste pritvorskih i zatvorskih institucija predstavljaju ozbiljnu opasnost za njihove živote, fizički i mentalni integritet i opštu dobrobit – ističe za Danas Jovanka Todorović iz Gayten-LGBT.

Odnos sa policijom, uslovi u pritvorima i zatvorima, dodaje naša sagovornica, ne samo što mogu da budu traumatični za trans* osobe, već su to često opasna mjesta sa ugrožavajućim situacijama i odnosima, posebno za one koji se ne uklapaju u rodno binarnu matricu muško-žensko. Ona naglašava da biti trans* osoba u zatvoru često znači svakodnevno ponižavanje, fizičko i seksualno zlostavljanje.

– Drugi osuđenici smatraju da “ako oni imaju penis, onda su oni samo jedna vrsta homoseksualaca”. Trans* osuđenici navode da su diskriminisani ne samo od drugih osuđenika već i od strane zatvorskog osoblja koje ne razumije njihove potrebe i tretira ih s otvorenim prezirom – ukazuje Todorovićeva.

Kako navodi, obim seksualnog nasilja nad trans* osuđenicama u muškim zatvorima je mnogo veći nego što se procjenjuje, dok su, prema njenim riječima, trans* žene prisilno smještene tamo gdje postoji velika vjerovatnoća da će iskusiti strašno seksualno nasilje, upravo zbog svojih muških genitalija.

Protokoli

Imajući u vidu ovu problematiku, Gayten-LGBT je izradio protokole za regulisanje tretmana pritvorenih trans* lica i onih koja su na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji. “Protokoli se oslanjaju na činjenicu da je neophodna detaljna regulativa specifičnih situacija i uključuju sprječavanje seksualnog i drugog transfobijom motivisanog nasilja radi postizanja bezbjednosti fizičkog i mentalnog integriteta trans* osoba. Njihov smještaj po automatizmu ranijih praksi u izolaciju ili getoizaciju – posebni, izdvojeni prostor namijenjen LGBT osuđenicima – nisu adekvatna rješenja, već dodatno kažnjavanje tih osoba. Protokolima se obezbjeđuje i smještaj u odgovarajuću ustanovu svog društvenog roda. Pretres tijela i ličnih stvari mora da bude vršen u skladu sa ulogom društvene rodne pripadnosti u kome trans* osoba živi, a ne anatomskih karakteristika tog lica”, objašnjava Jovanka Todorović

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!