Srbijanski LGBT aktivisti primili prijetnje smrću

Photo: https://www.facebook.com/GSAlijansa
Photo: https://www.facebook.com/GSAlijansa

Vodeća srbijanska LGBT organizacija Gej strejt alijansa (GSA) primila je 10. marta prijetnje smrću preko SOS telefona organizacije koji služi za prijavljivanje nasilja i diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, prenosi Queer.hr.

Ured GSA oko 16 sati nazvao je nepoznati muškarac i upitao može li prijaviti nasilje, što mu je izvršna direktorica GSA potvrdila i pitala ga za detaljnije informacije. No, uslijedile su uvrede i prijetnje. Kako su ispričali članovi organizacije, muškarac je počeo vrijeđati i direktorici opsovao “majku pedersku”, a nakon toga zaprijetio kako ih “sve treba pobiti”.

Nakon što je nepoznati muškarac prekinuo poziv, u ured je stiglo još nekoliko poziva s istog broja, ali niko od članova GSA nije odgovorio. Udruga je o prijetnjama odmah obavijestila policiju i dala izjavu u policijskoj stanici.

GSA trenutno plijeni pažnju srbijanske javnosti zbog svoje kampanje Tvoj glas, tvoje sutra, koja ima za cilj da se političke stranke koje sudjeluju na skorašnjim srbijanskim parlamentarnim izborima 16. marta izjasne o pitanjima vezanim za LGBT prava.

GayEcho izvještava da su predstavnici organizacija čiji je djelokrug delovanja zaštita ljudskih prava, kao i neke političke organizacije, osudili/e prijetnje upućene izvršnoj direktorici i aktivistima Gej strejt alijanse.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila prijetnje, te ukazala da nadležni organi moraju hitno da reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca. Petrušić je navela da takve prijetnje nasiljem moraju biti rigorozno sankcionisane, jer je to siguran način da se stane na put široko rasprostranjenoj diskriminaciji, napadima i govoru mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici i pripadnice LGBT populacije.

“Koliko je u Srbiji raširena homofobija, govore i podaci iz posljednjeg istraživanja Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, prema kome je u odnosu na prošlu godinu još više porasla socijalna distanca prema ovoj manjinskoj društvenoj grupi: osam od deset građana i građanki Srbije ne želi ih u porodici, svaki drugi ih neće za prijatelja, a svaki treći za komšiju”, rekla je Petrušić.

I Nova demokratska stranka najoštrije je osudila prijetnje, te istakla da je Srbija zemlja svih njenih građana koja mora odlučno da zaštiti svakog pojedinca od prijetnji nasiljem, bez obzira na njegovu seksualnu orijentaciju ili rasnu, etničku, vjersku, nacionalnu i političku pripadnost. “Odlazeća Vlada ne uspijeva da suzbije sve češće nasilje na ulicama srpskih gradova, a posebno nasilje koje ekstremisti sprovode nad manjinskim grupacijama. NDS stranka poziva nadležne organe da hitno utvrde ko je odgovoran za upućene prijetnje, i da ga najoštrije kazne u skladu sa zakonom”, naveo je u pisanoj izjavi medijima kandidat za narodnog poslanika, Konstantin Samofalov.

Na prijetnje je reagirao i srbijanski pučki pravobranitelj Saša Janković koji je oštro osudio ovaj događaj. “Republika Srbija je zemlja svih njenih građana, ravnopravnih bez obzira na bilo koje osobno obilježje, a pojedinci koji misle drugačije i prijete drugima napadom na život treba da osjete oštrinu njenih zakona. Svako je do danas imao priliku obrazovati se o raznovrsnosti ljudskog rodnog i seksualnog identiteta, pobijediti predrasude i homofobiju u sebi. Nema nikakvog opravdanja za prijetnje nasiljem i državni organi ih moraju oštro sankcionirati.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!