Tilda Swinton na poseban način odala priznanje LGBT zajednici

13. 03. 2014
Photo by Thomas Peter (Reuters)
Photo by Thomas Peter (Reuters)

U ovosedmičnom razgovoru za The Daily Beast glumica Tilda Swinton govorila je o svom novom vampirskom filmu Only Lovers Left Alive, te je također komentirala i borbu za LGBT prava iz puno intimnije perspektive, prenosi Crol.hr.

“Kako bi prošle tranziciju, gej osobe se već u ranoj dobi moraju najprije autati same sebi, a potom svojim porodicama. To je ogroman teret, zar ne? Mislim da heteroseksualne osobe vrlo često preskoče ovu fazu osobnog razvoja. One nikad nisu morale proći taj proces samootkrivanja i upoznavanja samog sebe, kao ni proces autanja i konstantnog zagovaranja vlastitih prava, zauzimanja za sebe uz slanje jasne poruke da ćeš biti vjeran sebi i da drugi mogu odje*** ako te ne prihvaćaju”, rekla je glumica.

Nekoliko mudrih savjeta

Dodala je kako je ta tranzicija predivna i da joj je žao što je mnoge heteroseksualne osobe propuštaju. “Možda je i zbog toga njihov izbor partnera/ica pomalo površan. Oni imaju tu mogućnost biti lijeni i manje se truditi u pronalasku onog pravog/one prave”, odgovorila je Swinton na upit novinara koji je primijetio da su gej parovi međusobno bliskiji od heteroseksualnih.

O novom filmu ima samo riječi hvale, ponajprije zbog besmrtnosti koja se veže za vampire i koja “omogućava pojedincu, pogotovo tinejdžerima, da otkriju svoju seksualnost”. Dotaknula se i Rusije. Izjave nekih da je Vladimir Putin “najgej predsjednik kojeg je Rusija imala” smatra uvredljivim za gej zajednicu. “Tako nešto reći je uvredljivo ne za predsjednika već za gej zajednicu”, kazala je Swinton.

Glumica je, među ostalim, ponudila i nekoliko ljubavnih savjeta. “Ne morate biti isti kao osoba koju volite. Možete voljeti nekoga ko se od vas bitno razlikuje, čak i kad vam je potpuna suprotnost, i svejedno biti partner te osobe bez da je pokušavate promijeniti ili uništiti”, podijelila je Swinton s publikom nekoliko mudrih savjeta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!