Trans aktivistkinje Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera dobit će spomenik u New Yorku

03. 06. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News
Foto: Netflix

Trans aktivistkinjama Marshi P. Johnson i Sylviji Rivera bit će odana počast izgradnjom spomenika u New Yorku. Spomenik će se vjerovatno nalaziti u dnu ulice gdje se nalazi Stonewall Inn, klub gdje su se 1969. godine odigrale pobune kojima su se LGBT osobe suprostavile policijskim racijama i opresiji, a predvodile su ih upravo Johnson i Rivera.

Dvije transrodne žene, Afro-Amerikanke, bile su na čelu pokreta koji se smatra historijskom prekretnicom u borbi za jednakost LGBT osoba. Rivera i Johnson su kasnije zajedno osnovale organizaciju STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries), grupu koja je bila posvećena pružanju pomoći mladim drag kraljicama i transrodnim ženama Afro-Amerikankama.

Spomenikom će biti obilježena 50. godišnjica od Stonewallskih pobuna, i predloženo je da bude postavljen u Ruth Wittenberg Triangleu u Greenwich Villageu, izvijestio je New York Times. To će biti jedan od prvih spomenika u svijetu posvećen transrodnim osobama.

Prva dama New Yorka, Chirlane McCray, za ove novine je izjavila: “LGBTQ pokret je uglavnom oslikavan kao pokret bijelih gej muškaraca. Ovaj spomenik će se suprotstaviti trendu whitewashinga historije.”

Na dan 28. juna 1969. godine, policija je ušla u Stonewall Inn kako bi provjerila da li se krše zakoni o alkoholu ili se odigravaju drugi prijestupi, što je bila redovna policijska praksa. Ono što se zapravo desilo bilo je policijsko zastrašivanje, praćeno traženjem novca, čime su posjetitelji/ce Stonewall Inna bili/e ucjenjivani/e kako ne bi bili/e uhapšeni ili kako njihova imena ne bi bila objavljena.

Marsha P. Johnson, poznata po aktivizmu i zagovaranju za prava queer beskućnika i seksualnih radnika/ca, bila je jedna od prvih koja se suprotstavila policijskom zastrašivanju u baru. Glasina kaže da je Rivera bacila prvu flašu.

Pobuna je, navodno, izbila kada je lezbijska aktivistkinja Stormé DeLarverie napadnuta od strane policije nakon što je rekla da je lisice previše stežu. Ostali posjetitelji/ce bara počeli/e su bacati flaše, kovanice i ostale predmete na policajce dok su tenzije rasle, te su nakon toga izbačeni/e na ulicu. Smatra se da su i Johnson i Rivera odigrale veliku ulogu u suprotstavljanju policijskoj brutalnosti u Stonewall Innu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!