U Hrvatskoj započela kampanja za donošenje Zakona o životnom partnerstvu

10154417_551509041633808_8998215492527428613_nNekoliko organizacija civilnog društva pokrenulo je Inicijativu za životno partnerstvo i medijsku kampanju za osvještavanje važnosti donošenja Zakona o životnom partnerstvu, prenosi Queer.hr.

Budući da je prošlo više od mjesec dana otkako je u Hrvatskom saboru održano prvo čitanje prijedloga Zakona o životnom partnerstvu te da se još uvijek nije ispunilo Vladino obećanje iz decembra da će donijeti Zakon o životnom partnerstvu, te budući da je Evropski sud za ljudska prava u novembru prošle godine presudio kako je uvođenje instituta civilnog partnerstva međunarodna obaveza za sve države koje su ratificirale evropsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, nekoliko je nevladinih organizacija krenulo u medijski kampanju sa sloganom ‘Dosta je čekanja!’.

Vlada je u decembru Zakon obećala donijeti još u aprilu ove godine. To se ipak nije dogodilo, a s obzirom da se cijela priča odvija puževim korakom, teško je za očekivati da će se ishod promijeniti u sljedećih 20 dana, piše CroL. Neslužbeno CroL doznaje kako bi se drugo saborsko čitanje trebalo održati u maju, a izglasavanje Zakona bi se trebalo dogoditi do 15. jula ove godine.

Kampanjom se želi informirati javnost o sadržaju i važnosti donošenja predloženog Zakona, osvijestiti je o marginaliziranom položaju LGBT osoba te pozvati na podršku i pridruživanje inicijativi, a u tu je svrhu lansirana i web stranica, Facebook i Twitter profil te YouTube kanal.

Kako se navodi na stranici, cilj inicijative je ‘unapređenje društvenog položaja i ostvarivanja ravnopravnosti za sve građanke i građane Republike Hrvatske’. Inicijativa zasad okuplja 11 nevladinih udruga te poziva i ostale udruge, organizacije i pojedince da se pridruže i podrže neizbježne društvene promjene.

Kampanja će trajati sve dok se Zakon o životnom partnerstvu ne usvoji. U međuvremenu udruge pozivaju da građani i građanke Hrvatske pišu Ministarstvu uprave i zatraže povratnu informaciju o tome kad će krenuti drugo čitanje Zakona u Hrvatskom saboru i u kojem roku će se Zakon donijeti.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!