‘U ime obitelji’ želi zabraniti sintagmu ‘gej brak’

23. 08. 2014

linozonjic_UIOMediji su se ponovno našli na udaru cenzora iz Udruge ‘U ime obitelji’. Ovog puta žele zabraniti korištenje sintagme “gej brak” za institut životnog partnerstva jer su uvjereni kako je riječ o izravnom kršenju ustavnog poretka RH.

Od Vijeća za elektroničke medije UIO traži da priopćenjem opomene sve medije “u kojima se koristi termin ‘gej brak’ za institut ‘životnog partnerstva'”, odnosno “da ne objavljuju netačne senzacionalističke članke kojima iznose neprovjerene i netočne informacije čime dovode građane RH u zabludu i štete ustavnopravnom poretku RH”.

U priopćenju koje su objavili na svojoj internetskoj stranici kažu “kako se neprestanim izjednačavanjem ‘životnog partnerstva’ s brakom, iako su vladajući tvrdili kako se radi o dva različita instituta, u medijima uporno nameće percepcija braka suprotna onoj za koju su se građani RH većinski izjasnili na referendumu kada je u Ustav RH (čl. 62., st. 2.) unesena odredba prema kojoj je brak ‘životna zajednica žene i muškarca’.”

U Hrvatskoj je cenzura, inače, zabranjena Ustavom

Tvrde kako su građani izjednačavanjem ‘gej braka’ i instituta ‘životnog partnerstva’ “pogrešno informirani i dovedeni u zabludu”, čime se “stvara pogrešna slika o novoosnovanom institutu, izaziva se značajno nezadovoljstvo i nepovjerenje građana u cjelokupni sustav te se izravno krši ustavni poredak Republike Hrvatske”.

Čime se to, kako tvrdi UIO, krši izravno ustavni poredak RH korištenjem sintagme ‘gej brak’ u medijskom prostoru, pita se portal CroL. U Ustavu RH nigdje se ne propisuje kontekst u kojem će se koristiti pojam ‘brak’, a nema ni popisa zabranjenih sintagmi u kojima bi se ta riječ mogla naći. U Hrvatskoj je cenzura zabranjena Ustavom, točnije, njegovim člankom 38.

“U Ustavu piše da je brak zajednica žene i muškarca i to je to. ‘Gej brak’ značenjem pokriva posve drugu vrstu životne zajednice i upravo zbog toga i ima to ‘gej’ u sebi ukoliko se želi govoriti o životnoj zajednici istospolnih osoba.

Pritužba UIO-a još je jedan jadan pokušaj da se na teret LGBT manjine UIO istakne u javnom prostoru i još jednom pokuša Ustav RH zlonamjerno tumačiti kroz ono što u njemu ne piše. Bi li se to moglo nazvati izravnim kršenjem ustavnog poretka?”, piše CroL.

Izvor: CroL
Foto: Hina

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!