U Makedoniji započela kampanja podrške LGBT zajednici

06. 05. 2014
Foto: Subversive Front
Foto: Subversive Front

Dvanaest poznatih ličnosti iz Makedonije, uključujući glumce/ice, novinare/ke, pjevače/ce i popularna lica društvenih medija, ustali su u znak podrške LGBT zajednici i poručili “NE homofobiji i transfobiji”.

Javna i medijska kampanja “Reci NE homofobiji i transfobiji” je projektna aktivnost Nacionalne mreže protiv homofobije i transfobije (NMHT), koja ima za cilj da podstakne LGBT aktivizam i građansku participaciju u borbi protiv homofobije i transfobije. Među ciljevima kampanje su također povećanje solidarnosti, kao i podrške LGBT ljudima da istraju u borbi za svoja prava, te mobilizacija medija, civilnog društva i građana/ki Makedonije za učešće u široj kampanji za ljudska prava.

NMHT, koju čini 19 organizacija civilnog društva te osam pojedinaca/ki, nastala je 20. januara 2014. kao projektna aktivnost Subverzivnog Fronta i Koalicije seksualnih i zdravstvenih prava marginaliziranih zajednica, podržana od strane Foundation Open Society – Makedonija.

Subverzivni Front je udruženje koje radi na promociji kritičkog i nepatrijarhalnog pristupa rodu i seksualnosti, na otvaranju nehomofobičnih rasprava o pravima ljudi koji se ne identifikuju sa dominantnim heteronormativnim vrijednostima, politikama i strategijama za stvaranje povoljne društvene i političke klime za ove ljude, te na stvaranju organske i organizirane queer i LGBT zajednice koja bi motivirala aktivno učešće u kampanji i borbi za jednaka prava.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!