Napad na LGBT aktivistkinje u Novom Sadu

07. 05. 2014
Foto: voxfeminae.net
Foto: voxfeminae.net

Prošlog petka, oko 17 sati u centru Novog Sada uz prijetnje smrću, napadnute su aktivistkinja LGBT Novi Sad Isidora Karišik i njezina djevojka, hrvatska aktivistkinja Mariana Cerovečki, piše Voxfeminae.net.

Isidora i Mariana su u trenutku napada šetale držeći se za ruke. Par se potom odlučio odmoriti na jednoj od klupa i svojom bliskošću i poljupcem razbjesnile su nekolicinu prolaznika od kojih im je jedan prišao i uputio uvrede na osnovu seksualne orijentacije.

Srednjovječni muškarac, za sada nepoznatog identiteta, tokom verbalnog napada im je rekao da ih “treba biti sramota jer su baš na tom mjestu našle da se vaćare”, na što je reagirala Isidora Karišik rekavši da je to centar grada i da su se samo ljubile nakon čega su uslijedile prijetnje batinama i uvrede.Zaljubljeni par cijeli događaj snimio je kamerom mobilnog telefona. Incident je, srećom, prošao bez fizičkih posljedica, ali djevojke su, potresene okolnostima, odlučile slučaj prijaviti policiji i snimak objaviti na YouTubeu.

Isidora Karišik izjavila je da jako potresena i zabrinuta činjenicom da se napad dogodio na javnom mjestu uz prisutnost više svjedoka. “Potresena sam i preplašena da je jedan poljubac mogao izazvati toliki bes čoveka. Nije nam bila namera da provociramo bilo koga, moja devojka je došla iz Hrvatske i sa obzirom na fizičku udaljenost, prilikom našeg susreta došlo je do pojačanih emocija i razmene poljubaca ne očekivavši da će nas neko napasti u strogom centru Novog Sada u sred dana. U očima tog čoveka se videla mržnja i bes, samim tim sam se bojala da ukoliko mu odgovorim da bi nas napao i fizički.”

Mariana Cerovečki izjavila je da je šokirana činjenicom da se u centru jednog europskog grada nasilnici mogu tako ponašati, te da se, pored namjere da se zadrži duže u Srbiji, uslijed jakog stresa i straha za svoju sigurnost, odlučila ipak ranije vrati u Hrvatsku.

Više pročitajte na LGBT Novi Sad.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!