Kanada najavljuje najmasovnije gej vjenčanje u junu

08. 05. 2014

Gay_Canada_flagDogradonačelnik Toronta, Norm Kelly, najavio je kako će pokušati srušiti svjetski rekord u organiziranju najmasovnijeg gej vjenčanja, postignutog u Brazilu prošle godine, prenosi Queer.hr.

Kelly namjerava okupiti 200 istospolnih parova u jedinom sjevernoameričkom dvorcu, Casa Loma, i pozvati ih da razmijene zavjete na najmasovnijem vjenčanju na svijetu, koje bi se trebalo održati 26. juna, za vrijeme održavanja Svjetske povorke ponosa.

“Mislim da je došlo vrijeme da pokažemo drugačije lice Toronta i prikažemo ga kao tolerantan grad koji njeguje jednakost i uključivost; grad koji slavi svoju raznolikost”, kazala je vijećnica Kristyn Wong-Tam. “Pozivamo sve LGBTQ parove iz cijelog svijeta, koji su zaljubljeni i u vezi, da se ovdje vjenčaju i postanu dio Svjetskog Prajda”, nadovezao se Kelly.

Najavio je i kako će parovima biti dozvoljeno sa sobom povesti po četvero najbližih osoba te da će ih sve dočekati besplatno piće i hrana.

Dosadašnji rekord u masovnom vjenčanju istospolnih parova drži Rio de Janeiro, gdje se u decembru prošle godine okupilo 130 parova. Kanada je u svim svojim pokrajinama ozakonila gej brakove 2005, a Ontario je bila među prvima koja je bračnu jednakost uvela 2003. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!