Učestvujte u najvećem evropskom istraživanju namijenjenom gej i biseksualnim muškarcima

03. 01. 2018

Piše: Redakcija

Nedavno je otvoreno drugo izdanje EMIS istraživanja, internetskog upitnika o seksu, zdravlju i ljubavnim odnosima muškaraca u Evropi koji imaju seks sa drugim muškarcima. Ovo je drugo izdanje EMIS istraživanja koje je širom Evrope sprovedeno 2010. godine. Tada su prikupljeni odgovori od preko 180 000 muškaraca, i do danas je u pitanju najveće istraživanje namijenjeno gej i biseksualnim muškarcima provedeno na čitavom svijetu.

Istraživanje je namijenjeno muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, muškarcima koje seksualno privlače muškarci, ili muškarcima koji misle da bi u budućnosti mogli imati seksualni odnos s muškarcima. Upitnik istražuje seksualni život i međusobne odnose, rizično ponašanje, kao i korištenje različitih zdravstvenih službi. Učešće u istraživanju je potpuno dobrovoljno, a samo istraživanje je anonimno, sigurno i traje relativno kratko (ispunjavanje upitnika traje od 15 do 25 minuta).

Istraživanje provodi Sigma Research iz Ujedinjenog Kraljevstva, a odobrio ga je odbor za etiku London School of Hygiene & Tropical Medicine – University of London (Škola higijene i tropske medicine Sveučilišta (Univerziteta) u Londonu). Upitnik je razvijen u suradnji s međunarodnom grupom istraživača i zdravstvenih radnika/ca zaposlenih u javno-zdravstvenim institucijama, univerzitetima i nevladinim organizacijama koje se bave HIV-om, zdravljem gej muškaraca i ljudskim pravima iz više od 40 europskih zemalja.

Istraživanje se financira iz Zdravstvenog programa Europske komisije za razdoblje 2014.- 2020. Namjera mu je pružiti podatke o seksualnom zdravlju gej i biseksualnih muškaraca te drugih pripadnika MSM populacije širom Evrope. Podržava ga Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kao i mnoge nacionalne i međunarodne gej organizacije i web stranice.

Stoga se pozivaju svi gej i biseksualni muškarci, pa tako i oni iz Bosne i Hercegovine, da popune upitnik, jer će sudjelovanjem pomoći u oblikovanju zdravstvenih programa koji bolje zadovoljavaju njihove potrebe. Visoka stopa odaziva također će pomoći u pokazivanju vladama pojedinih zemalja da su HIV/AIDS i seksualno zdravlje još uvijek jako bitne teme. Ovo istraživanje će pomoći poboljšanju seksualnog života gej i biseksualnih muškaraca širom Evrope, te smanjiti mogući rizik u seksualnom životu, kao i mogućnost novih slučajeva infekcije HIV-om.

Dosad je u anketi učestvovalo 178 osoba iz BiH. Anketa će biti otvorena još dvije sedmice.

Upitnik je moguće pronaći na sljedećem linku.

Rezultati istraživanja će biti objavljeni čim rezultati postanu dostupni sredinom 2018. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!