Uklonjeni uvredljivi grafiti sa banjalučkih ulica

20. 02. 2014

1238089_1390332867865201_57287868_nVeć neko vrijeme u Banja Luci traje borba LGBT aktivista i aktivistkinja protiv homofobnih i diskriminatornih natpisa na banjalučkim zidovima. Naime, na grafite sa natpisima Smrt pederima! mjesecima niko od nadležnih organa nije reagovao. Tako su se LGBT aktivisti i aktivistkinje odlučili napraviti akciju odgovora na grafite, ali ih prijaviti i nadležnim institucijama. Organizovana je akcije lijepljenja natpisa i ispisivanja grafita Gej je ok, Ljubav pobjeđuje, Kvir, Srpska je više od tri boje.

Banjalučko udruženje kvir aktivista je 27.01. povodom homofobnih grafita podnijelo prijave MUP-u Republike Srpske, Tužilaštvu Republike Srpske i Odjeljenju komunalne policije Republike Srpske. Oni su u svojoj prijavi zahtijevali da se uvredljivi grafiti, u skladu sa zakonom, uklone.

U njihovom saopštenju piše:

Na naše opšte iznenađenje, danas (3 dana nakon podnošenja prijave) smo dobili_e obavještenje povodom naše prijave od Odjeljenja komunalne policije RS-a, u kojem se između ostalog navodi da je Komunalna policija izdala nalog za uklanjanje navedenih grafita preduzeću sa kojima je Gradska uprava Grada Banja Luka sklopila ugovor za uklanjanje grafita, te da će isti pristupiti uklanjanju grafita čim to dozvole vremenski uslovi.

Desetak dana nakon obavještenja većina grafita je uklonjena.

Iz Banjalučkog udruženja kvir aktivista navode:

Želimo istaći da su MUP RS-a i Komunalna policija odgovorili u najkraćem mogućem roku na naše prijave, i što je najbitnije, postupili u skladu sa zakonom, u periodu manjem od mjesec dana od dana podnošenja prijave. Ovo je mali, ali istovremeno i jako bitan korak u što boljoj saradnji LGBTIQ zajednice sa policijom i organima vlasti Republike Srpske, i nadamo se da je ovo prvi od niza uspjeha koje ćemo ostvariti zajedno.

Grafiti predstavljaju jedan vid aktivističkog djelovanja u javnom prostoru. Aktivisti i aktivistkinje ih smatraju sredstvom iskazivanja nezadovoljstva u društvu, revoltom protiv homofobije, te kroz njih pokušavaju podići vidljivost i smanjiti homofobiju, diskriminaciju i govor mržnje nad LGBT osobama. Neki_e aktivisti_kinje ih smatraju vrlo bitnim dijelom svakodnevne borbe za ljudska prava. Da je jako bitno reagovati na svaki oblik govora mržnje i diskriminacije svjedoči nam ovaj slučaj iz Banja Luke.

U galeriji ispod možete pogledati fotografije koje smo dobili od aktivista_kinja iz Banja Luke.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!