Uprkos protestu i govoru mržnje, Merlinka u Tuzli je otvorena i nastavlja se

16. 03. 2019

Piše: Redakcija
Foto: Tuzlanski otvoreni centar

Uoči otvaranja Međunarodnog filmskog festivala Merlinka u Tuzli, u ovom gradu je jučer protestiralo 20-ak pripadnika selefijskog pokreta, koji su se okupili u blizini Ateljea Ismet Mujezinović sa transparentima kojima su pokazali svoje protivljenje održavanju festivala, ali i postojanju LGBTIQ populacije u Tuzli. Protest se desio nakon što je na fasadi Ateljea Ismet Mujezinović u ovom gradu jučer osvanuo homofobni grafit (za koji nije poznato ko ga je ispisao), i nakon što su na nekoliko lokacija u gradu polijepljeni plakati koji su građane i građanke pozivali na protest u 18 h.

Kako izvještava portal Klix.ba, pripadnici selefijskog pokreta su uz povike “Allahu ekber”, zvuke pištaljki i transparente podignute u vis iskazivali nezadovoljstvo zbog održavanja queer festivala u ovom gradu. Također su u pravcu Ateljea bacili i nekoliko jaja, a u namjeri da se približe objektu zaustavili su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su se, uz zaštitare, brinuli za sigurnost svih učesnika Merlinke.

Ovo je peti put da se Merlinka održava u Tuzli, i u prošlosti se protesti ovog tipa nisu dešavali. Iako pod stresom zbog ovih dešavanja, organizatori/ce nisu odustali od održavanja festivala Merlinka, te je festival sinoć otvoren, te će se nastaviti prema planiranom programu.

“Jako smo ponosne/i na naše sugrađane/ke koje/i su došli/e u velikom broju na otvaranje 5. Merlinke u Tuzli i pokazale/i solidarnost, šaljući jasnu poruku da je Tuzla grad koji je beskompromisno otvoren za različitosti i beskompromisno zatvoren za diskriminaciju, uznemiravanje i govor mržnje. Svi pokušaji da se mi kao organizatori/ce i posjetitelji/ce Festivala zastrašimo kroz govor mržnje i pozive na nasilje sa kojima smo se suočile/i u posljednja četiri dana su sada predmet istrage institucija pravde i očekujemo da se procesuiraju svi odgovorni. Mi nećemo stati. Merlinka se nastavlja, kao i naša borba za ljudska prava i slobode!”, rekla je izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra Dajana Bakić za LGBTI.ba.

“Ono što smo sinoć mogli vidjeti u Tuzli samo pokazuje da je naše društvo još uvijek jako homofobično i da nam je sad više nego ikad potrebno da se svi/e ujedinimo – i LGBTI osobe i podržavatelji/ce. LGBTI osobe postoje u ovom društvu i susreću se sa svim problemima kao i ostali građani/ke, a pored svega toga moraju da se bore za osnovno ljudsko pravo – pravo na postojanje, te se svakodnevno susreću sa različitim oblicima nasilja i diskriminacije. Odavno je vrijeme da se tome kaže ‘dosta’! S druge strane, šaljem podršku našim divnim i hrabrim prijateljima/cama i aktivistima/kinjama koji/e su sinoć, a i danas će, svojim tijelima pokazati svu jačinu borbe za LGBTI prava i borbe da slobodno volimo i postojimo”, rekla je za LGBTI.ba Lejla Huremović, LGBTI aktivistkinja i koordinatorica programa SOC-a.

Tuzlanski otvoreni centar je jučer na društvenim mrežama pozvao što veći broj ljudi da dođu na sam festival i da tako podrže svoje LGBTI sugrađane/ke. “Pokažimo da jedna mala grupa ne može uzeti za taoce/kinje čitav grad i sve njezine građane/ke. Ne pristajmo na teror i i pokažimo da je Grad Tuzla otvoreni grad za sve slobodne ljude, da njeguje tekovine antifašizma i sigurnosti za sve njezine građane i građanke, bez obzira na različitosti. Stanite solidarno uz nas!”, stoji u Facebook statusu.

Govor mržnje usmjeren na festival Merlinka osudio je omladinski pokret Revolt iz Tuzle. U njihovom saopćenju stoji: “Ljudska prava i slobode zaštićena su Ustavom Bosne i Hercegovine kao najvišim pravnim aktom jedne države, ali i zakonima kantona i države. Niti jedan građanin i niti jedna građanka ne smije biti suočen sa mržnjom i/ili nasiljem po bilo kojem osnovu.” Sarajevski otvoreni centar također je uputio video podrške, poručivši da homofobija ne može zaustaviti LGBTI pokret u BiH.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!