Vatikan i katolički Radio Maria izvinuli se svima osim istospolnim parovima, nakon izjava da su oni krivi za zemljotres u Italiji

07. 11. 2016
cavalcoli
Svećenik Giovanni Cavalcoli

Izvor: Crol.hr

Desničarski katolički Radio Maria na kojem je svećenik Giovanni Cavalcoli, teolog poznat po tvrdolinijaškim stavovima, komentirao da je nedavni razoran potres u Italiji “Božja kazna” za tu zemlju koja je ozakonila civilna partnerstva, naišao je na osudu Vatikana, a epilog priče je njegova suspenzija sa spomenutog radija.

On je kazao je kako je potres “Božja kazna zbog uvrede obitelji i dostojanstvu braka, naročito kroz civilna partnerstva”.

Radio Maria se, kako javlja talijanski The Local, distancirao od njegovih komentara, a u petak je Vatikan uputio oštru osudu, kazavši kako je “osvetoljubivi Bog pagansko viđenje koje datira iz predkršćanskog doba”.

Zamjenik državnog tajnika, nadbiskup Angelo Becciu, rekao je kako su Cavalcolijevi komentari “uvredljivi za vjernike i sramotni za nevjernike”, a od žrtava potresa je zbog njih zatražio oprost.

Isprike svima, samo ne njima

Čitav slučaj rezultirao je suspenzijom Cavalcolija, o čemu je uredništvo Radio Marie na svojoj internetskoj stranici obavijestilo javnost napisavši kako je “stav oca Giovannija Cavalcolija neprihvatljiv” te kako “nije milosrdan, a milosrđe je esencija kršćanstva”.

Ispričali su se žrtvama potresa i njihovim obiteljima obećavši im molitvu “kako bi se osjećali bližima Crkvi”. No Cavalcoli je ostao pri svom i na Radiju 24 tvrdio je kako su potrese doista prouzročili “ljudski grijesi”, a Vatikanu je poručio da “pročita svoj katekizam” i još ponešto: “Možete misliti da je potres podsjetnik, kazna… jesu li gej brakovi grijeh? Homoseksualac je osoba koja griješi protiv prirode. Što su dvojica muškaraca zajedno? Grešnici. Pročitajte priču o Sodomi i Gomori. Zašto su kažnjeni? Zbog grijeha. Jednostavno, to su grijesi koji zaslužuju Božju kaznu. Nisam rekao ništa novo.”

Ipak, u čitavoj je priči zanimljivo i to što se ni Vatikan ni Radio Maria u svojim službenim izjavama nisu ispričali i istospolnim parovima te obiteljima koji su, po Cavalcoliju, “krivci” zbog kojih je Italiju zadesio niz potresa.

Podsjetimo, Italija je u maju ove godine postala 27. evropska zemlja koja je zakonski priznala istospolne zajednice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!