Večeras se otvara 22. Sarajevo Film Festival!

12. 08. 2016

Tranzicija-01-800x430Piše: Redakcija
Foto: fcs.rs

Večeras će u Sarajevu biti otvoren 22. Sarajevo Film Festival, a ceremoniji otvaranja prisustvovat će slavni glumac Robert De Niro, koji će festival otvoriti na ceremoniji u Narodnom pozorištu. Robertu de Niro će nakon toga u Ljetnom kinu pred oko 3.000 posjetitelja/ica biti uručeno specijalno priznanje “Srce Sarajeva” koje se prvi put uručuje za životno djelo.

Festival će biti otvoren paralelnim projekcijama filma Taxi Driver u 21 sat u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu, a u pitanju je ostvarenje kultnog filmskog ostvarenja reditelja Martina Scorsesea, koji je restauriran povodom 40. godišnjice prikazivanja.

Pregledali smo zanimljivi program SFF-a (kojeg možete pronaći ovdje), te vam dajemo nekoliko preporuka.

U okviru programa Takmičarski program – Kratki film bit će prikazan film Tranzicija (Srbija, 2016.), 21-minutni film u režiji i po scenariju Milice Tomović. Dva dana pred odlazak u Ameriku, gdje je primljena na postdiplomske studije, Jana koristi vrijeme da se pozdravi sa svojim bendom, prijateljima, bivšom djevojkom i porodicom. Samo njena sestra zna istinu – Jana ne odlazi iz zemlje zbog studija, nego da bi promijenila spol. Jana ima dva dana da se oprosti sa svojim životom. Glavnu ulogu u filmu ostvarila je Ivana Vuković (Sestre, S/Kidanje), a u ostalim ulogama nastupaju Milica Trifunović, Vojislav Višić, Boris Isaković, Anita Mančić, Milica Stefanović, Nikola Rakočević, Jasna Đuričić, Aleksandar Gligorić i Jovana Belović. Film je premijerno prikazan u martu na BFF-u (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), gdje je dobio i Zlatnu plaketu Beograda u selekciji kratkometražnih srpskih filmova za najbolji igrani film, kao i nagradu za najbolju montažu koju je primila Jelena Maksimović. Film će biti prikazan 19. augusta u 13:45 u Narodnom pozorištu, skupa sa kratkim filmovima Djevojka koja pada, 4:15 poslijepodne, smak svijeta, Šepaj ovako i Lisica.

Tranzicja-2
Scena iz filma “Tranzicija”

Na 22. SFF-u će također biti prikazan i novi film reditelja Pedra Almodóvara, Julieta. Almodóvar je deklarirani homoseksualac, i reditelj koji je u svojim filmovima često tematizirao homoseksualnost i transeksualnost, te uspio unijeti elemente LGBT kulture u mainstrem filmske forme. Prepoznat je kao reditelj koji je dao značajan doprinos queer, ali i feminističkoj kinematografiji. On ne voli kad ga se obilježava kao reditelja posvećenog samo gej temama, ali je dosta pomakao granice filmskog istraživanja roda i seksualnosti u svojim filmovima. Zanimljiva je opservacija kritičarke Courntey Young, u vezi sa fluidnom ideju seksualnosti u njegovim filmovima, odnosno da se u njegovim filmovima LGBT likovi ne moraju outovati, jer su već seksualno oslobođeni. Također je napomenula i važnost veza između gej muškaraca i hetero žena u njegovim filmovima. Samo neki od njegovih filmova koji se bave ili istražuju LGBT teme i kontekste, ili se u njima pojavljuju LGBT likovi, su Pepi, Luci, Bom (njegov prvi film iz 1980. godine, u kojem je jedan od glavnih likova lezbijka i pjevačica punk benda Bom), Labyrinth of Passion (1982, film u kojem se pop zvijezda nimfomankinja zaljubljuje u gej princa s Bliskog Istoka), Law of Desire (1987, film o kompliciranom ljubavnom trokutu između gej reditelja, njegove transeksualne sestre i opsesivnog manijaka), Sve o mojoj majci (kultni Almodóvarov film iz 1999. godine, u kojem majka nakon smrti svoga sina ponovo stupa u kontakt sa njegovim transrodnim ocem Lolom, koji nije ni znao da ima sina), Loše vaspitanje (2004, još jedan film u kojem istražuje transeksualnost, ali i zlostavljanje djece od strane katoličkih svećenika) i I'm So Excited (2013, u kojem se trio gej stjuarda u avionu, zajedno sa putnicima i ostatkom posade, suočava sa činjenicom da oprema za slijetanje u avionu nije ispravna).

Njegov novi film Julieta (2016.) se ponovo se ponovo vraća njegovoj “kinematografiji žena”. U filmu glume Emma Suárez i Adriana Ugarte, koje igraju stariju i mlađu verziju glavnog lika u filmu, kao i jedna od njegovih omiljenih glumica, Rossy de Palma, koja ima epizodnu ulogu u filmu. Julieta je sredovječna žena koja sa svojim momkom Lorenzom živi u Madridu. Njih dvoje planiraju preseliti u Portugal kada Julieta jednoga dana slučajno susreće Beau, prijateljicu svoje kćerke Antie, koja joj otkriva da se Antia udala i živi u Švicarskoj s mužem i troje djece. Nakon što 12 godina nije imala nikakvog kontakta sa kćerkom, Julieta slomljenog srca otkazuje put u Portugal i seli se u svoju nekadašnju zgradu, u nadi da će Antia jednoga dana pokušati stupiti u kontakt s njom i poslati joj pismo. Film će biti prikazan u Ljetnom kinu 15. augusta u 20:30, i u Multipleksu Cinema City 16. augusta u 14:45.

Pogledajte i ostale filmove koji će biti prikazani u sklopu ovogodišnjeg 22. SFF-a, obzirom da je izbor raznovrstan i sigurno će odgovarati svačijem ukusu, a ukoliko večeras želite vidjeti Roberta de Nira, ceremonija crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta počinje u 20 sati, nakon čega će uslijediti svečana ceremonija otvaranja Festivala koju će ove godine voditi mlada bh. glumica Alena Džebo.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!