Video kampanja povodom Međunarodnog Coming out dana – IMA IZAĆ’

11. 10. 2017

Međunarodni Coming out dan (dan kada obilježavamo simboličko izlaženje iz ormara, tj. obznanjivanje sopstvene seksualnosti i rodnog identiteta i spolnih karakteristika) obilježava se već trideset godina svakog 11. oktobra, u mnogim zemljama svijeta, ali i Bosni i Hercegovini. Svake godine na ovaj dan posebno podsjećamo na neophodnost sigurnog okruženje za gejeve, lezbejke, biseksualne, transrodne i interspolne osobe, okruženje u kojem mogu bez straha i skrivanja živjeti svoj autentični život.

Zašto je coming out bitan?

Coming out jeste trenutak, ali i proces u kojem lezbejka, gej, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba otkriva sebi ali i drugima svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike. Coming out znači reći nekome da ti se sviđa osoba istog spola, obzaniti nekome svoj rodni identitet ili spolne karakteristike i dijeliti svoje životne situacije, probleme i sreću, sa bliskim ljudima, na isti način na koji i oni dijele sa tobom. Strejt osobe ne trebaju da brinu o procesu „autovanja“ jer se ono podrazumijeva u društvu – mogu da izlaze, vole i vjenčavaju se sa osobama suprotnog spola. LGBTI osobe, sa druge strane, nemaju tu privilegiju. Zbog toga se mnogi_e od nas veliki dio života osjećaju uplašeno, zbunjeno ili zabrinuto.

Istraživanja iz svijeta, regije i Bosne i Hercegovine, pokazuju da bivanje „u ormaru“ predstavlja ozbiljan psihološki rizik, uključujući problematične odnose, osjećaje izolacije i izopštenosti, stres, čak i suicidne tendencije. Sa druge strane, „izlazak iz ormara“ je višestruko pozitivan čin. Biti otvoren_a omogućava lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama da razviju svoje ja, stvore pozitivnu sliku o sebi i unaprijede brojne aspekte svog života.

Ove godine kroz video kampanju IMA IZAĆ’ želimo pokazati da je u svim ormarima ovog svijeta postalo pretijesno i da naše postojanje čini društvo dinamičnim i snažnim. Naša vidljivost je uslov prepoznavanja naših potreba i zahtjeva.

U video kampanji se na kreativan način koristi automobil, razgovor u skučenom prostoru o oslobađajućem i bitnom momentu autovanja. U kampanji učestvuje devet LGBTI osoba, koje su odlučile hrabro i solidarno podijeliti djeliće svog svakodnevnog autovanja, kako bi poslale poruku o važnosti autovanja, ali i podrške naših najbližih.

Nadamo se da će ova kampanja biti još jedan korak ka ostvarivanju pravednog društva za sve njegove članove i članice. Niko nije slobodan_a dok svi_e nismo slobodni_e!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!