Zagreb pride – od 2002. do danas

07. 06. 2013

zg2012parada„Pozivamo te na sudjelovanje u ovoj političkoj i društvenoj borbi: da pokažeš ko si i opet ponosno iskoračiš kontra predrasuda, da staneš u odbranu ljudskih prava, da živiš slobodno, da budeš hrabar_a, da se ne bojiš, da ne odustaneš, da budeš svoj ili svoja, da se zauzmeš za sebe i svoju porodicu i tako osnažiš druge, da glasno kažeš: OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAS!” piše u proglasu povodom 12. po redu Zagreb pride-a. Pod sloganom Ovo je zemlja za sve nas tema ovogodišnjeg Pride-a je odbrana Ustava Republika Hrvatske, navode organizatori. Povorka ponosa Zagreb Pride je najvažniji godišnji protest, demonstracija i javni politički skup lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans*, interspolnih i queer osoba. Povorka ponosa Zagreb Pride sebe smatra sljedbenicom međunarodnog Pride pokreta, nastalog na Stonvolskoj pobuni i “Gay Liberation Frontu”.

Prva zagrebačka Povorka ponosa organizovana je 29. juna 2002. godine na inicijativu lezbijske aktivističke zajednice zbog traumatičnog iskustva nekoliko žena iz Hrvatske nakon pokušaja obilježavanja Dana ponosa LGBT osoba u Beogradu godinu dana ranije. Upravo zato Zagreb Pride ima snažan regionalni karakter i podržava sudjelovanje LGBTIQ osoba iz zapadno balkanske regije na zagrebačkoj Povorci ponosa.

Povorku ponosa Zagreb Pride organizuje Organizacijski odbor koji djeluje po principima direktne demokratije, a otvoren je svim zainteresovanim osobama. Izuzetak je bila 2005. godina kada je Povorku ponosa organizirala feministička ad-hoc grupa Epikriza. Od 2008. godine svu logističku podršku autonomnom Organizacijskom odboru pruža udruga Zagreb Pride. U Zagrebu je 2002. godine održana prva mirna Parada ponosa na Balkanu. Doduše, prvo okupljanje te vrste organizovano je godinu dana prije toga u Beogradu i nasilno je prekinuto. Pripadnici policije su uglavnom mirno gledali kako pristalice neonacističkih organizacija, huligana i predstavnika crkve verbalno i fizički napadaju okupljene pripadnike_ce seksualnih manjina. Ni prva Parada LGBT zajednice u Zagrebu nije prošla bez incidenata. Napadnute su i povrijeđene 32 osobe. Pri tome nijedna od uhapšenih 27 osoba, nikada nije odgovarala za nanošenje povreda, iako je sve bilo snimljeno policijskim kamerama.

Homofobija je i nakon gotovo deset godina od prvih Parada ponosa na Balkanu, na prilično visokom nivou. U Hrvatskoj i dan danas gotovo 50 posto osoba koje su drugačijeg rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, doživljava neki oblik nasilja. Dvije trećine tih slučajeva odnosi se na ekonomsko, psihološko uznemiravanje i diskriminaciju, a ima i dosta slučajeva fizičkog nasilja. Da se prilike u Hrvatskoj ipak mijenjaju, potvrđuje činjenica da je na svakoj slijedećoj Paradi ponosa, bilo uvijek više učesnika_ca. Što znači da se tabui razbijaju i LGBT osobe su sve otvorenije, bez straha govore o svojoj seksualnoj orijentaciji I rodnom identitetu. Usprkos tome, broj onih za koje je homoseksualnost neprirodna pojava, što pokazuju i istraživanja nevladinih organizacija, nije se značajnije smanjio. Oko 60 posto građana protivi se okupljanju LGBT osoba.

Kratak pregled Zagreb pride sa prigodnim porukama/idejama za svaki:

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2012Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2011I budućnost je naša!

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2010Hrvatska to može progutati

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride za otvoreni grad 2009, Stonewall 40Sudjeluj!

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2008Imaš hrabrosti

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2007 Svi na Pride! Sve na Pride!

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Internacionala Pride 2006, ZagrebŽiv(je)ti slobodno

Zagreb Pride 2005 – Ponosni/e zajedno

Povorka ponosa Zagreb Pride 2004Vive la différence (proglas)

Zagreb Pride 2003 – Opet ponosno

Gay Pride Zagreb 2002 – Iskorak KONTRA predrasuda

Povorke ponosa održavaju se širom svijeta od 1970. godine kao obilježavanje godišnjice sukoba građana i građanki s policijom ispred njujorškog kluba The Stonewall Inn, u četvrti Greenwich Village, u ulici Christopher u noći s 27. na 28. juna 1969. godine. Održavaju se uglavnom u junu i julu pod različitim imenima, no najčešće kao Pride ili Christopher Street Day (CSD). Pride povorke proširile su se širom svijeta kao znak vidljivosti LGBT osoba i kao oblik sjećanja na prvu pobunu ove zajednice. U početku su se godišnjice Stonvolške pobune nazivale Danima oslobođenja Ulice Chrisopher, ili Dani gej oslobođenja, no protesti dobijaju ime Pride od kraja ‘70-ih godina, kada je biseksualna i feministička aktivistkinja Brenda Howard osmislila koncept gay ponosa i manifestaciju nazvala Pride.

Prve godišnjice, ujedno i prve povorke ponosa, održane su u San Franciscu i New Yorku 1970. pod nazivom Christopher Street Gay Liberation Day March. Upravo zato u Njemačkoj i Švicarskoj ova manifestacija zove se Christopher Street Day ili skraćeno CSD.

Priredio: Mladen Lakić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!