Zašto imamo dvostruke standarde za gej muškarce i lezbejke?

09. 08. 2015

sym12U posljednje vrijeme LGBT zajednica postaje sve zastupljenija u medijima. Bruce Jenner je pred kamerama realitya ovjekovječio svoju promjenu spola i pomogao mnogima da shvate koliko je teško bilo držati u sebi decenijama zarobljenu Caitlyn Jenner. Cara Delevingne je javno priznala da je lezbejka. Demi Lovato, kao i Katy Perry nekoliko godina prije nje, pjevaju o ljetnoj šemi sa djevojkom.

Svako ima neki svoj stav o pripadnicima LGBT populacije i to je sasvim okej. Međutim, ono što nije u redu je diskriminacija i bilo koji oblik govora mržnje uperen prema nekome samo zato što je rođen drugačiji.

Sličan upliv u medije su prije nekoliko decenija imali i pripadnici crne rase koji su bili potpuno skrajnuti, a već danas imamo situaciju da su neke od najvećih zvezda (poput Rihanne ili Kanye Westa), voditelja (Oprah Winfrey), pa sve do predsjednika Amerike (Barack Obama) upravo crnci. U decenijama koje slijede sigurno će nekim novim klincima biti čudno što je tolika pompa bila podignuta oko ovakvih pitanja o LGBT zajednici.

Mnogi iznose pogrešne argumente tako što homoseksualce porede se pedofilima, nekrofilima ili zoofilima i smatraju da će se oni u budućnosti boriti za svoja prava, a da pritom previđaju suštinsku razliku. Veza između pripadnika istog spola je zasnovana na pristanku dvije odrasle osobe koje bi valjda trebalo da imaju pravo na izbor. Sa druge strane, u slučaju pedofilije, nekrofilije i zoofilije se radi o nagonu jedne osobe koja protiv volje druge strane zadovoljava svoje potrebe.

Međutim, pitanje koje ovdje postavljamo je nešto drugačije prirode. Zbog čega imamo dvostruke standarde za homoseksualno orijentisane muškarce i žene?

Ukoliko jedan muškarac bude u vezi sa drugim muškarcem (ili ga samo poljubi ili ima eksperimentalni odnos sa njim) on će zauvijek biti obilježen kao homoseksualac ili eventualno biseksualac. Primjera je mnogo, pa tako, na primer, Harry Styles biva obilježen kao gej ma sa koliko žena bio samo zbog glasina da mu se svidja i isti spol.

Sa druge strane, žene koje javno priznaju da su u vezi sa drugom ženom, poput Care Delevingne, ne bivaju shvaćene ozbiljno i svi to nazivaju prolaznom fazom. Onog momenta kada jedna žena koja je eksperimentisala sa istim spolom, kao, na primer, Angelina Jolie, ponovo stupi u vezu sa muškarcem, niko ne dovodi u pitanje autentičnost njihovog odnosa i ne naziva to paravanom.

To je možda još jedan u nizu dokaza da i dalje ne tretiramo jednako muškarce i žene iako je iza nas cio vijek feminizma.

Borba za prava žena kao i prava LGBT osoba još nije završena.

Izvor: gayecho.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!