Reykjavik: Šetajmo po duginim bojama

08. 08. 2015

rejkjavikcestaJedna od glavnih ulica Reykjavika obojena je duginim bojama u sklopu godišnjeg Pride festivala i Parade ponosa koja se održava ovog vikenda. Organizatori/ce prajda, kao i predstavnici/e vlasti su se okupili kako bi transformirali cestu, a zajedno s organizatorima Reykjavik Pridea na posao se bacio i gradonačelnik Dagur B. Eggertsson, koji je zgrabio valjak i obojio žuti dio, prenosi BBC.

Gradonačelnik je dugu opisao kao “snažniju i ljepšu” nego li je to ikad mogao zamisliti. “Odlična saradnja i lijepe ideje jedan su od načina kojim naš grad činimo življim, humanijim i jednostavno boljim mjestom za život”, rekao je Eggertsson.

U akciji su učestvovali ljudi svih dobnih skupina, a posebno su joj se razveselila djeca.

ekipaisland“Bilo je divno. Pomoglo nam je puno djece, a neki su čak ponijeli i vlastite četke za bojanje”, rekla je direktorica Reykjavik Pridea Eva Maria Thorarinsdottir Lange.

Reykjavik Pride je jedan od najvećih događaja na Islandu, koji privlači više od 100.000 posjetitelja tokom festivalske sedmice, što je jednako trećini ukupne populacije čitave države.

Iako brojčano mala, ta je država naprednija od većine evropskih po pitanju prava LGBT osoba. Istospolni je brak legalan od maja 2010, nakon što je zakon prihvaćen u Parlamentu bez ijednog glasa protiv, a javnost ga je oduševljeno prihvatila. I prva svjetska čelnica koja je stupila u istospolni brak bila je Islanđanka – Johanna Sigurdardottir se 2010, kad je bila premijerka Islanda, vjenčala s partnericom Joninom Leosdotir.

Izvor: CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!