‘Carol’ proglašen najboljim LGBT filmom svih vremena

19. 03. 2016

carolIzvor: Crol.hr
Foto: Facebook / Carol

Na vrhu ljestvice najboljih 30 LGBT filmova svih vremena, prema izboru više od 100 filmskih stručnjaka, našao se Carol, lezbijska ljubavna priča u režiji Todda Haynesa.

Film Carol, u kojem glumačke zvijezde Cate Blanchett i Rooney Mara utjelovljuju ljubavni par iz New Yorka pedesetih godina, našao se na vrhu ljestvice najboljih filmova povodom 30. obljetnice londonskog gej i lezbijskog filmskog festivala, BFI Flare.

Na drugoj poziciji nalazi se film Weekend Andrewa Haigha, slijedi Happy Together Kar-wai Wonga, a na četvrtom mjestu se nalazi Planina Brokeback Anga Leea. No, upravo je Carol, adaptacija romana The Price of Salt Patricie Highsmith iz 1952. odabran kao najbolji prema izboru više od 100 filmskih stručnjaka.

Film je zaslužio sve pohvale kritičara, no iako je osvojio šest nominacija za Oscara i devet nominacija za nagradu BAFTA, film u režiji Todda Haynesa nije osvojio nijednu od tih nagrada, piše Guardian.

Izbor Carol za najbolji LGBT film svih vremena nije iznenadio Triciju Tuttle, zamjenicu direktora BFI festivala.

“Haynes je definitivno omiljeni redatelj kako unutar tako i izvan LGBT filmskih krugova, a ovo je jedan od njegovih najboljih filmova, i sama sam glasala za njega. S obzirom kako nema previše lezbijskih tema u filmovima, lijepo je vidjeti ovakav rezultat.”

Redatelj pobjedničkog filma nije skrivao ponos.

“Carol se nalazi u doista slavnom društvu meni toliko dragih filmova, od Planine Brokeback, preko Un Chant d’Amour i Happy Together, pa sve do Moj privatni Idaho“, rekao je Haynes.

U prvih 10 najboljih LGBT filmova našli su se i My Beautiful Laundrette Stephena Frearsa, Sve o mojoj majci Pedra Almodovara, te Moj privatni Idaho Gusa Van Santa. Najstariji film na ovoj ljestvici je Mädchen in Uniform (Girls in Uniform) iz 1931. godine, koji govori o školarki koja se zaljubljuje u učiteljicu.

“To je doista sjajan film, izuzetno eksplicitan i svakako ga je vrijedno pogledati”, kaže Tuttle, te dodaje kako je cilj njihovog izbora u kojem sudjeluju redatelji, scenaristi i kritičari, potaknuti raspravu.

“Izbor nam daje mogućnost da se ponovno osvrnemo na filmove koji nas godinama oduševljavaju, te uvidimo koliko su LGBT priče bitne za čitavu filmsku povijest. To je ujedno i prilika da podsjetimo publiku na neke filmove koji su možda već zaboravljeni, a itekako su vrijedni ponovnog gledanja”, ističe.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!