Chelsea Manning: outovanje nakon presude

23. 08. 2013

chelsea manningChelsea Manning, 25, osuđena na 35 godina vojnog zatvora zbog odavanja povjerljivih podataka WikiLeaksu, nakon suđenja je izjavila da prolazi kroz tranziciju, i da ostavlja svoje staro ime Bradley za sobom, i da želi da joj se obraća u ženskom rodu.

Tokom suđenja njezini odvjetnici su spominjali pitanje rodnog identiteta, ali je ona čekala da se slučaj završi jer nije htjela da to zasjeni suđenje. Sada je u medije procurila i slika iz 2010. na kojoj Manning nosi ruž i plavu periku.

Dužnosnici u vojsci su izdali izjavu u vezi sa odlukom Manningove da traži hormonsku terapiju.

“Vojska ne obezbjeđuje hormonsku terapiju ili operaciju promjene spola za poremećaj rodnog identiteta”.

U zatvorima u Sjedinjenim Američkim Državama, transrodni zatvorenici_e koji_e nisu imali_e genitalnu operaciju uglavnom žive sa zatvorenicima_ama svog spola po rođenju, ali je vojna politika po tom pitanju nejasna.

Chealsein odvjetnik se nada da će joj vojni zatvor u kojem izdržava kaznu dati priliku da uzima hormonsku terapiju i navodi da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da budu prisiljeni da to urade, ako odbiju.

Piše Redakcija portala

Izvor slike: (AP Photo/U.S. Army, File)

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!