Chelsea Manning tuži Pentagon zbog uskraćivanja hormonalne terapije

26. 09. 2014

chelseamChelsea Manning podigla je tužbu protiv Pentagona zato što nema pristup hormonalnoj terapiji zbog čega se njeno mentalno stanje pogoršava.

Prošle godine, Chelsea Manning (poznatija kao vojnik Bradley Manning), započela je služiti zatvorsku kaznu od 35 godina zbog odavanja povjerljivih podataka u aferi WikiLeaks. Iako je vojska priznala da Chelsea Manning pati od rodne disforije, u zatvoru joj je odbijena hormonalna terapija, a nema se pravo ni odijevati kao žena, izvještava Huffington Post.

“Prije više od četiri godina dijagnosticirana mi je rodna disforija. Ne mislim da ću preživjeti u sljedećih godinu ili dvije bez tretmana”, stoji u tužbi. Inače, vojska ne dozvoljava transrodnim osobama služenje.

Rodna disforija je poremećaj koji priznaje Američka udruga psihijatara, nastaje zbog nesklada između roda koji neko osjeća kao svoj i roda koji mu okolina dodjeljuje. Bez pristupa tretmanu, osobe koje pate od rodne disforije pokazuju veću sklonost prema samoubistvu.

UN je u svom izvještaju stanje Chelsea Manning u vojnom zatvoru u Kuvajtu, gdje je bila u samici 11 mjeseci, izjednačio s torturom.

Izvor: CroL

Foto: chelseamanning.org

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!