Danas će biti održane povorke ponosa u Beogradu i Splitu

24. 06. 2017

Piše: Redakcija
Izvor: GayEcho, Crol.hr

Danas, u subotu, 24. juna, bit će održane dvije povorke ponosa u susjednim zemljama: Parada ponosa Srbije desit će se u Beogradu pod motom “Neka svi naši glasovi ore se”, dok će u Splitu u Hrvatskoj biti održan Pride pod nazivom “Naša šarena štorija”.

Parada koja će biti održana u Beogradu je paralelna parada ponosa koju organizuju udruženja Egal, Loud And Queer i GLIC, koji stoje iza Trans parade od prije dvije godine i prošlogodišnjeg obilježavanja mjeseca ponosa. Tradicionalna parada ponosa u organizaciji Beograd Pridea bit će održana 17. septembra 2017. u okviru Nedelje ponosa. Organizacije su pozvale građane/ke da se u subotu u 11h okupe u Pionirskom parku u Beogradu. Šetnjom do Trga republike žele da ukažu na rastuće nasilje, ne samo prema seksualnim manjinama, već u svim segmentima društva. Ističu i ključne zahtjeve: nulta tolerancija države prema nasilju, profesionalan odnos policije prema žrtvama, primjena odredbi o zločinu iz mržnje i Zakona o zabrani diskriminacije, izdavanje ličnih dokumenata osobama u procesu promene spola i pravno regulisanje istospolnih zajednica.

Organizatori navode da je ključna stvar natjerati državu da radi. Policija se trudi da pomogne, ali samo u Beogradu, rekao je Predrag Azdejković: “Van Beograda postoje problemi gde su i sami policajci nasilnici, gde ismevaju žrtve i na tome treba raditi više, a onda sve stane kod tužilaštva. I onda imamo primer da nikada ne dođe do suda ili su kazne suviše male, a to su one uslovne od šest meseci, što je jedan pokazatelj da se nasilje isplati, a što nama posle toliko godina već malo ide na nerve.”

Organizatori kažu da će policija obezbjeđivati skup. Podsjećaju na prošlu godinu kada obezbjeđenje gotovo da nije bilo vidljivo i vjeruju da ni ove godine neće biti značajnije blokade grada, kao prilikom održavanja tradicionalne parade u septembru. Tradicionalna parada ponosa u organizaciji Beograd Pridea najavljena je za 17. septembar i bit će održana u okviru Nedelje ponosa.

Split Pride 2017 – “Naša šarena storija” ima za cilj osvijetliti sve one trenutke i probleme s kojima se LGBTIQ osobe u Splitu svakodnevno suočavaju. “Problemi koji okružuju LGBTIQ osobe u Splitu i u Hrvatskoj su teški i bolni. Oni predstavljaju objekt svakodnevne borbe i straha. Našim sugrađanima i sugrađankama želimo, stoga, ispričati našu priču. Želimo da se zna, jasno i glasno, koliko je teško biti gay osoba u Splitu”, saopćeno je iz organizacija Rišpet, Flomaster, queerAnarchive i Bitcherin koje uz pomoć volontera i entuzijasta organiziraju ovogodišnju splitsku povorku ponosa.

“Ipak, demokracija obuhvaća slobode svih pojedinaca i društvenih grupa. Različitosti i slobode obogaćuju naše društvo. LGBTIQ zajednica u Splitu je aktivna, postoji i bogata je specifičnostima i različitostima. Program Pridea 2017, stoga, obuhvaća i kulturno-umjetničke aktivnosti, radionice i događanja kojima želimo prezentirati i različite elemente naše subkulture. Nadamo se da će ovaj projekt osvijetliti i približiti naše borbe, strahove, ali i vrijednosti unutar zajednice. Nadamo se da će Split poslušati našu štoriju.” Povorka će se okupiti u 17h u Đardinu, odakle će krenuti u 18h Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove i Rive do Pjace gdje će podignuti zastavu duginih boja na gradskom štandarcu. Više informacija pronađite na Facebook eventu Split Pridea 2017.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!