Izborna kampanja za Evropski parlament skreće pažnju na homofobiju, ksenofobiju i rasizam

09. 04. 2014

Screen Shot 2014-04-09 at 10.42.55 AMDvije ljudskopravaške evropske organizacije udružile su snage u online kampanji za izbore za Evropski parlament kako bi spriječile govor mržnje u predizbornoj kampanji. Radi se o Evropskoj mreži protiv rasizma (ENAR) i krovnoj LGBT organizaciji ILGA-Europe koje u zajedničkoj kampanji uoči izbora, koji će se održati od 22. do 25. maja ove godine, potiču glasače_ice da izađu na izbore i dignu svoj glas protiv homofobije, ksenofobije i rasizma, prenosi Queer.hr.

Kampanja je predstavila i video spot u kojem se iz pozicije Evropljanke Emme govori o važnosti europarlamentarnih izbora i njihovom utjecaju na živote njezinih prijatelja_ica i obitelji. Emma će na izborima donijeti važnu odluku: da li će glasati za kandidate_kinje koji se protive pravima njenih prijatelja_ica, ili za one kojima je stalo do Emme i njene zajednice, piše ILGA-Europe.

U sklopu kampanje izrađena je i Deklaracija koju su potpisale četiri glavne političke strane u Europarlamentu: Progresivni savez socijalista i demokrata, Zeleni, Savez liberala i demokrata i Ujedinjena ljevica.

Evropska pučka stranka odbila je potpisati deklaraciju kazavši kako je razlog odbijanja potpisivanja deklaracije ‘tehničke prirode’ te da oni odbijaju potpisivati deklaracije vanjskih organizacija.

Potpisnici Deklaracije obavezuju se, između ostalog, da se u svojoj predizbornoj kampanji neće služiti govorom mržnje, kako će slati jasnu i dosljednu poruku da se protive diskriminaciji na temelju rase, nacionalnosti, seksualnog i rodnog identiteta, vjerskog opredjeljenja, dobi, fizičke i mentalne sposobnosti, itd.

Pogledajte video kampanje #NoHate EP2014!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!