Urugvajski predsjednik očitao lekciju državama koje zabranjuju istospolne brakove

08. 04. 2014
Foto: Pablo Porciuncula /AFP/Getty Images
Foto: Pablo Porciuncula /AFP/Getty Images

Brojnim društvenim reformama, među kojima su ozakonjenje marihuane, pobačaja i istospolnih brakova, José Alberto “Pepe” Mujica Cordano, poznatiji kao José ili Pepe Mujica, Urugvaju je donio epitet države godine i “uvećao globalni iznos sreće bez ikakvog finansijskog troška”, kako je prošle godine poetično opisao britanski časopis Economist.

U prošlosedmičnom razgovoru za brazilsku novinsku agenciju O Globo, Mujica je objasnio logiku svoje politike. “Mi se vodimo jednostavnim načelom: prihvatimo činjenice. Gay brakovi, molim vas. Pa stariji su od samog svijeta. Imali smo Julija Cezara, Aleksandra Velikog, molim vas. Reći da je to moderno, dajte, molim vas. Pa stariji su od nas samih. To je objektivna realnost koju živimo. Za nas je zabrana gay brakova nepotrebno mučenje ljudi”, ukratko je objasnio 78-godišnji urugvajski čelnik, a prenosi CroL.hr.

Kad je u aprilu prošle godine izglasala bračnu jednakost, ova latinoamerička država postala je treća u zapadnoj hemisferi, nakon Kanade i Argentine, koja zakonski prepoznaje istospolne brakove. Zakon je bračnim parovima donio i novu terminologiju zbog koje se više ne nazivaju “supružnicima” (muž i žena) već “ugovornim stranama”, kako bi se i na ovaj način izbjegla diskriminacija. Isti taj zakon omogućava svim parovima pravo na usvajanje djece.

Nekadašnji pripadnik gerilskog pokreta Tupamaros koji je proveo dobar dio 1970-ih i 1980-ih u zatvoru, Mujica danas slovi kao “najsiromašniji predsjednik” jer 90 posto svoje plaće donira u dobrotvorne svrhe (oko 12 hiljada dolara mjesečno). Osim toga je ateist i vegetarijanac koji odbija živjeti luksuzno kao većina svojih kolega te uživa na farmi izvan Montevidea sa svojom suprugom i psom.

Njegovi su ga podržavatelji nominirali za Nobelovu nagradu za mir zbog ozakonjenja marihuane, čiji je cilj oslabiti utjecaj i moć narko kartela te regulirati proizvodnju i konzumaciju ove droge.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!